Ártalmatlan hírként jelent meg az MTI-ben, hogy ‘megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek’ – ezt Berezvai Zsombor nyilatkozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében.
Ez látszólag egy semleges, sőt, támogatásra méltó kezdeményezés lehetne, hiszen ki ne szeretné tudatos döntéseivel megvédeni a környezetet? De sajnos ez csak egy újabb darabja a puzzle-nek, az OTP Bank mobilapplikációjába bevezetett karbonkibocsátás-mérő és a készpénz lassú, de egyértelmű kivezetése mellett.
Történet a nem olyan távoli jövőből
Felvázolom a szituációt: a fáradt magyar munkavállaló a nap végén betér a helyi multihoz, hogy megvegye az összetevőket a vacsorájához. Kicsit unja már a szárított tücsköt, ezért úgy dönt, ma este csirkepörköltet vacsorázik, havonta egyszer megengedheti magának. Ám amikor az önkiszolgáló kasszához ér és fizetni szeretne bankkártyájával, vörösen villogó figyelmeztetés jelenik meg: átlépte a havi megengedett karbonkibocsátást.
Emberünk, aki már beleélte magát az ízletes vacsora gondolatába, megnézi az OTP applikációját: valóban jobban szennyezte a környezetet a megengedettnél, így valamit vissza kell tennie, átnézi tehát a kosarában lévő termékeket. A Berezvai-féle környezetterhelési index ott díszeleg mindegyik árun, a lejárati dátum és a származási hely mellett. Végül úgy dönt, visszateszi a húst, hiszen messze az a legveszélyesebb élelmiszer a környezetre a pontszáma szerint. Visszamegy és kihozza a paprikás ízesítésű sáskachipset inkább, majd otthon, bár egy kicsit fintorogva, de elfogyasztja, hozzászokott már.
A fenntarthatóság jegyében
Mindez természetesen a fenntartható fejlődési célok elérésének érdekében történik, ugyanis az EU és az ENSZ ezt az útvonalat jelölték ki számunkra, ellenkezésnek helye nincs. Más kérdés, hogy többek között Thierry Baudet is leleplezte már A Covid rulett című könyvében, hogy ezek a célok valójában csak a globalista autokrácia, azaz az Új Világrend eljövetelét szolgálják.
A húsfogyasztás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, és szinte minden tradíció része, azokról meg ugye tudjuk, hogy maradi, kiirtandó dolgok, hiszen az olyan embert, akinek van saját identitása, és nem hisz el mindent amit a mainstream mond neki, el kell pusztítani.
Külön aggodalomra ad okot, hogy Szöllősi Réka élelmiszerpolitikai elemző és fenntarthatósági tanácsadó szerint
‘önmagában a szén-dioxid-kibocsátás sem meghatározó szempont, legalább ilyen fontos, hogy egy termék előállítása mekkora területet igényel.’
Melyik élelmiszer-alapanyag igényel sok helyet? Hát például a marha. Vagy a legtöbb állat.