Mielőtt beütött a koronavírus-világjárvány, egyre több városban és országban kezdték el szélesebb körben használni a többször használatos műanyagokat az egyszer használatosak helyett. A környezetvédelem szempontjából üdvözítő trend azonban megtorpant, az éttermek, boltok kénytelenek az egyszer használatos műanyagok felé fordulni – írja a Portfolio.
Ahogy egyre több ország újraindítja gazdaságát, az éttermek, üzletek egyre inkább kénytelenek újra egyszer használatos műanyagok, zacskók, poharak, tálcák felé fordulni a járvány újbóli terjedésének megfékezése érdekében. Azokban a városokban, országokban, melyekben élen jártak a többször használatos vagy papír-alapú (azaz újrahasznosítható) termékek bevezetésében, most megtorpant a kezdeményezés.
Sok étterem, mely korábban minimálisra csökkentette az egyszer használatos műanyagok használatát, most a kiszállítások és egészségügyi biztonsági korlátozások miatt kényszerből újra használja őket. Például a Just Salad nevű étteremlánc évente 75 ezer fonttal csökkentette műanyag felhasználását többször használatos pohárprogramja keretében, de a járvány kirobbanása után felfüggesztette a programot, és átállt kiszállításra. A Starbucks és a Dunkin szintén megszüntette többször használható bögre-programját egészségügyi okokból.
A legtöbb étteremnek nincs meg az arra alkalmas infrastruktúrája, hogy a többször használatos vagy komposztálható csomagolásokat használja, a problémával újra foglalkozni kell, amint a járvány levonul – vélik szakértők.
(CNBC, portfolio.hu)
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!