Miközben a hazai vendéglátóipar az utolsókat rúgja, egy budai étkezdében úgy zajlik az élet, mintha nyoma sem lenne a járványnak, illetve az amiatt hozott tiltó rendelkezéseknek – állítja a Telex.hu, amely egy fővárosi étkezdében járt. Mint írták, a Kacsa utcai menzára a néhány száz méterre található Külügyminisztériumból, és abból az irodaházból is járnak enni, ahol az étkezde is található.
Egymás mellett elhelyezett asztaloknál étkezhetnek abban a budai étteremben, amely annak az irodaháznak az aljában van, ahol megtalálható a a Diákhitel Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nemzeti Filmiroda, de a portál állítása szerint itt székel Orbán Ráhel design ügynöksége, a Magyar Divat & Design Ügynökség is. De nem csak az irodaházban vagy a Külügyminisztériumban dolgozók ehetnek ott, hanem bárki, aki az utcáról betéved.
A portál cikke szerint arra már a belépéskor figyelmeztetik a vendégeket, hogy amíg nem kezdik el az étkezést, viselniük kell a maszkot. Az étkezdében fertőtlenítőket is kihelyeztek, de az asztalok között nem minden esetben van meg a másfél-két méteres távolság. „Vagyis ez az üzemi étkezde (is) nagyjából most úgy működik, mint ahogy a november 2-tól az éttermeknek kellett. Akkor tették kötelezővé a maszkviselést a szórakozóhelyeken és éttermekben, ahol csak arra az időre lehetett levenni őket, amíg evett-ivott az ember” – állítja a portál.
Kitérnek arra is, hogy a november 11-től életbe lépő szigorú járványügyi korlátozásokkal az éttermeknek be kellett zárniuk, azóta legfeljebb házhoz szállíthatnak, az üzemi étkezdék viszont nyitva maradhattak. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben erről egyetlen mondat szerepel:
„az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak”.
Az elhúzódó járvány egyre súlyosabban érinti a vendéglátó szektort, ezért a Telex megkérdezte a csütörtöki kormányinfón, miért tartoznak más kategóriába az éttermek, mint a üzemi étkezdék, ha oda bárki bemehet és helyben fogyaszthat? Kérdésükre nem kaptak választ.
Az étkezde egyik munkatársa azt mondta a Telexnek, hogy ő maga sem lát logikát az éttermek bezárása mögött.
„Annyiban talán más egy üzemi étkezde, mint egy étterem, hogy mi alkoholt nem árulhatunk, szűk – négy órás – nyitvatartási idővel dolgozunk, és az étkezdében eltöltött átlagos idő kevesebb, mint 20 perc”
– mondta.
Hozzátette azt is, hogy vendégeik 95 százaléka az irodaház dolgozói.
(Fotó: Telex.hu)
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!