Az elmúlt harminc év alatt három héttel korábbra tolódott a szüret a francia Languedoc régióban, és 4 fokkal emelkedett a borok alkoholtartalma. Ez a jelenség is a klímaváltozás számlájára írható.
2019-ben, amikor a hőmérséklet 46 Celsius-fok fölé emelkedett, a helyi szőlőtermesztők a terméseik felét elveszítették.
„Néhány éve már augusztus közepén szüretelünk, holott szeptemberben kellene”
– emlékszik vissza Domaine de Saumarez, az egyik helyi szőlész.
Az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek komoly hatással vannak a mediterrán térségek bortermelésére. Az átlaghőmérséklet 2 fokos emelkedését még át tudják vészelni a szőlészetek,
ha azonban a felmelegedés eléri a 4 fokot, az a szőlők teljes eltűnéséhez vezethet.
A hőség a szőlő természetét is megváltoztatja: a bor alkoholtartalma 11 helyett 14, de akár 15 fokos is lehet. A termelők most a többi között azzal kísérleteznek, hogy növelik a talaj szervesanyag-tartalmát, hogy az „hidratáltabb” maradjon, és hőségállóbb fajtákat ültetnek. Vajon az új fajtából készülő, más ízű borokat hogyan fogadják a fogyasztók?
(hvg.hu, Élő Bolygónk nyomán)
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!