5.3 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

A háttérben komoly felajánlásokat tett Brüsszelnek a kormány, csak hogy pénzhez jusson

Több szereplő elmondása alapján ezekben a napokban dől el, hogy Magyarország megkapja-e, és ha igen akkor mikor azokat a bizonyos “EU-s pénzként” hivatkozott forrásokat. 

A portfolio.hu arról ír, hogy a kormány a háttérben számos fontos felajánlást tett Brüsszel felé, köztük azt az ötöt, amit eddig nyilvánosan bejelentett, de van néhány ezeken felüli komoly felajánlás is. A gazdasági portál szerint

a kormány Brüsszelnek már jóval hamarabb bejelentette a most meghozott megszorító intézkedéseket, mint a hazai nyilvánosság előtt.

Ezzel azt akarták üzenni a befektetők felé, hogy a kormány tényleg komolyan akarja a megállapodást, elköteleződött a vállalások mellett.

A portfolio meg is nevezi és részleteket is közöl arról a további 5 felajánlásról, amit a kormány gesztusként tett, de még nem ismertette hivatalosan a magyar választókkal.

1: Az ügyészi döntések feletti bírói felülvizsgálat bevezetése a korrupciós és más pénzügyi visszaéléses büntetőügyekben.

2: A kormány által kezdeményezett jogalkotás előtt kellő idő biztosítása a társadalmi egyeztetésre.

3: A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok közbeszerzési kötelezettségével kapcsolatos vállalás.

4: Az Arachne nevű adatbányászati és kockázatelemzési célú, a Bizottság által erősen ajánlott szoftver használatával kapcsolatos vállalás.

5: A civil szervezeteket bevonó Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása.

A Navracsics Tibor vezette tárgyalófél nem szeretné megvárni amíg a jogállamisági eljárás végigfut, ezért a lehető legtöbb és a lehető legjobb gesztusokat szeretnék gyakorolni Brüsszel felé.

A most foganatosított válságintézkedésekre tehát úgy tekinthetünk, mint ezek részei.

A kormánypárti politikusok természetesen nem ezt kommunikálják, hanem a háborús gazdasági helyzetre helyezik a hangsúlyt azt láttatva, hogy minden annak köszönhető. Olykor még Brüsszeleznek is egyet, amikor kellemetlen téma kerül elő. Legutóbb éppen a tanárok béremelését állították szembe a brüsszeli bürokrácia kegyetlenségével még akkor is, amikor fény derült arra, hogy azt más forrásból is lehetne rendezni a nemzeti költségvetés maradványának terhére.

Szabadi István: a Fidesz csúsztat – bőven lenne pénz a tanárok bérének rendezésére

Tállai András elszólta magát

A parlamenti műfaj egyik legkülönösebb terméke az a rész, amikor a frakciók kérdezik a kormányt. Frakciója a többséget biztosító pártoknak is van, tehát rendszeresek a megmosolyogtató, egymást jól megkérdező jelenetek a Fidesz vs. Fidesz, Fidesz vs. KDNP,  KDNP vs. KDNP relációjában. A kecskeméti Szeberényi Gyula Tamás és a mezőkövesdi Tállai András pont egy ilyet bábozott el, amikor a rutinos Tállai épp azt magyarázta, hogy miért szavazták le a több mint 400 ellenzéki módosító javaslatot szinte olvasás nélkül. Az államtitkár azt mondta, hogy azért, mert akkor a költségvetési hiány megnövekedne és Brüsszel nem fogadná el a kormány intézkedéseit, ha azok nem megszorításról szólnak. 

(portfolio nyomán, nyitókép:MTI)

További híreink

Mi is az adventi időszak?

Magyar Jelen

Fegyelmi eljárást kezdeményeztek a Budaházyékat elítélő bíró ellen

Magyar Jelen

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben