3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A munkáltató megtagadhatja a szabadság kiadását, de akár végkielégítés nélkül is kirúghatja dolgozóit

A Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezett módosítása szerint megtagadhatják a munkáltatók a szabadság kiadását, valamint akár végkielégítés nélküli felmondásra kényszeríthetik a megváltozott munkaképességű dolgozókat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez súlyosan sérti a munkavállalók jogait és tiltakoznak a tervezett változtatások bevezetése ellen. Van néhány gondosan elrejtett csapda a Munka törvénykönyvének legújabb tervezetében, mint például az a rendelkezés, amely felhatalmazza a munkáltatót, hogy bizonyos esetekben megtagadja a fizetett szabadság kiadását a munkavállaló által kért időpontban – írta meg a Piac és Profit.

Újabb törvénymódosítással tenné még kiszolgáltatottabbá a magyar munkavállalókat a Fidesz kormány. Vajon ezt is a multinacionális cégek rendelték meg a kormánytól?

A szabadság megtagadása

A jelenlegi szabályozás értelmében a munkavállalóknak 7 napban meghatározott önálló, szabad felhasználási jogú szabadság áll rendelkezésére. Az Mt. tervezett módosításában a Fidesz-kormány ezt a jogot elvenné, azaz felhatalmazná a munkáltatót, hogy bizonyos esetekben megtagadja a fizetett szabadság kiadását a munkavállaló által kért időpontban.

Ez a módosítás nemcsak a munkavállalói jogok korlátozását jelenti, hanem munkáltatói visszaélésre is lehetőséget ad

– jelentette ki a MASZSZ elnöke, Zlati Róbert. Éppen ezért a MASZSZ felszólítja a kormányt, ne a munkavállalók kárára módosítsa a törvényt, és főleg ne úgy, hogy azzal megfosztja a munkavállalókat a szabadsággal való önálló rendelkezés jogától.

Végkielégítés nélkül is utcára tehetnek

A munkáltatók másik nagy problémája, hogy ha valakit ki akarnak rúgni, akkor annak még végkielégítést is kell fizetni. Első körben ezen enyhítene a kormány méghozzá úgy, hogy a megváltozott munkaképességű alkalmazottakat lehessen végkielégítés nélkül utcára tenni.

A jelenlegi szabályozás értelmében azoknak az embereknek, akik a koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni korábbi munkájukat, cégen belül könnyebb vagy egyszerűen csak más feladatot és munkakört ajánl fel a munkáltató. Amennyiben semmiképp sem tudnak megállapodni a felek, a munkáltató tisztes végkielégítéssel felmondhat dolgozóinak.

Az Orbán-kormány most ezt orvosolná a cégek igénye szerint. A tervezet értelmében többé

nem kellene végkielégítést fizetni, ha “ráutaló magatartással” – kényszerhelyzettel – felmondásra bírja azokat a munkavállalókat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni a korábbi munkakörüket.

Ez nemcsak döbbenetesen felháborító, hanem embertelen eljárás is – szögezi le az elnök. Noha a Covid-hisztéria időszakában lefolytatott tömeges kirúgások és oltásterror idején sokan megérthették: ez egy embertelen rendszer.

A kormány javaslata ezzel a szociális és jogi szempontból is indokolt megoldást fogja most megszüntetni. Ez egyrészt diszkriminatív jellegű, hiszen az egészségi állapotuk alapján tesz különbséget a munkavállalók egyes csoportjai között, másrészt nincs összhangban a munkáltató foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettségével sem – magyarázza Zlati Róbert.

Kiemelt képünk illusztráció – fotó: MTI/Krizsán Csaba

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Macronnál járt Elon Musk egyeztetni a szólásszabadság fontosságáról

Faragó Dániel

Az apák nélküli családpolitika kudarca – avagy mit tehetne a kormány és mit tesz az ellenzék?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben