-1.2 C
Budapest
2021. március 8., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

“Burkoltan megfenyegettek minket, kénytelenek voltunk beoltatni magunkat”

Nyilatkozatot kell kitölteniük azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem kérik a koronavírus elleni vakcinát, azaz nem akarják beoltatni magukat. A Magyar Jelen birtokába került kórházi nyilatkozat Borsod megyéből származik, de információink szerint ugyanilyen űrlapot osztanak szét Győrben, Budapesten, illetve Kecskeméten az egészségügyi dolgozók körében. A dokumentum, amellett, hogy listázásra is alkalmas lehet, burkoltan fenyegeti a dolgozókat, milyen következményekkel jár, ha nem kérnek oltást.

Már 31 500 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni vakcinát – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján, ahol közölték azt is, minden a terv szerint halad. Egy nappal korábban az Országos Tisztifőorvos 21 ezer egészségügyi dolgozó beoltásáról beszélt. A hirtelen megugró oltáskedv mögött információink szerint az áll, hogy a kórházak egy nem túl megnyugtató nyilatkozatot íratnak alá minden olyan munkatárssal, aki valamilyen ok miatt nem szeretne vakcinát.

 

 

 

Az egészségügyi ellátás visszautasítását igazoló nyilatkozatban minden személyes adatot meg kell adni, az egyesek szerint a listázás veszélyét is felveti, de ennél talán még súlyosabb felelősséget vállal az, aki nem kér oltást. Egy egészségügyben dolgozó olvasónk arról számolt be, hogy a nyilatkozaton szereplő, „az egészségügyi ellátás elmaradásából származó lehetséges következményekről” – rész arra vonatkozik, hogy – miként erről szóban tájékoztatták – ha valaki nem oltatja be magát és valamelyik beteg tőlük elkapja a Covidot, akkor beperelhetik a kórházat és a be nem oltott dolgozót.

Az egyik megyei kórházban dolgozó felidézte, december elején már lehetett igényelni az oltást, de van olyan kórház, ahol 4200 főből csak 1100 dolgozó jelezte igényét a vakcinára. – Akkor azt mondták, nem kötelező az oltás, most viszont, január 5-én jött egy körlevél, hogy nyilatkozatot kell kell kitölteni annak, aki nem akarja beoltatni magát – mondta a férfi, aki szerint

az egészségügy velük akar kampányolni, hogy milyen flottul működik a rendszer és a vakcina, ami megítélése szerint egy teszteletlen, silány valami, amiben nem bízik.

Mint fogalmazott, az ominózus dokumentumban arról nyilatkozni kell, hogy az azt megelőző három hónapban nem volt fertőzött. – tudvalevő, hogy ha 3 hónapon belül Covidos volt az ember, akkor fél évig nem kaphatja meg a vakcinát. De mi a garancia arra, hogy én tünetmentesen nem hordtam ki korábban? Semmi. Hogy vállaljam magamért a felelősséget, hogy beadatom magamnak, és az ellenanyagot termelő szérum visszafelé fordul? – teszi fel a kérdést.

Szavaiból kiderült, január 5-én volt egy főigazgatói értekezlet, ahol kiadták az ukázt, hogy másnap tájékoztatni kell a munkatársakat, hogy gyakorlatilag gondolkodási idő nélkül nyilatkozniuk kell. – Kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk,

de az oltás hatóanyagának időtartama sem ismert, ahogy arra sincs válasz, mikortól lesz védett a szervezet

– sorolta aggályait az egészségügyi dolgozó.

A kórházi szándék mindenesetre nem maradt eredmény nélkül, az ott dolgozók, tartva a listázástól és a szankcióktól, beoltatták magukat, köztünk a portálunknak nyilatkozó férfi is. – Burkoltan megfenyegettek minket, ezért a többség „letérdelt”, azaz kénytelenek voltunk beoltatni magunkat.  Ezért van emelkedőben az oltottak száma – hangsúlyozta. Hozzátette: az oltás után egyik kollégája rögtön rosszul lett, ő nagyon álmos volt, összeakadt a nyelve, beszélni alig tudott, noha teljesen egészséges ember, nincs semmilyen betegsége.

 

További híreink

Késsel támadtak egy fiatalra Újpalotán

Irányi Dániel

Súlyosabb büntetést kaphat a kutyáját a kocsi után kötő asszony

Szabó Norbert

Orbán Viktor: az újranyitás feltétele a vakcina

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben