5.1 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Cigányország- a romák szavazatai dönthetnek 2022-ben

A balliberális előválasztás végén, a győztes miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter több ízben is hangsúlyosan kiemelte a hazai cigányokat beszédében. Vélhetően azért, mert fontosank ítéli a hazai roma közösséget győzelméhez a cigány szavazatokra is szüksége lesz. A cigányok szavazatai nagyban befolyásolhatják a 2022-es választások kimenetelét. De hány cigány él Magyarországon? Tudunk bármilyen adatot ebben a témában? Ennek járt utána a profitline a KSH adatait elemezve.

A legteljesebb adatgyűjtéseket a népszámlálások végzik, de ezek a módszertani sajátosságuk miatt – önbevallás alapján állapítják meg az etnikai hovatartozást

nem alkalmasak a roma népesség tényleges lélekszámának felmérésére.

Egy alacsony társadalmi elismertségű népességnél -mint a cigányság, az önvallomások alapján sokkal kevesebben lesznek cigányok, mint a valóságban. A jelenséget ahhoz lehetne hasonlítani, amikor a dolgozatot a diákok maguknak javítják ki. Könnyen belátható, hogy ezzel a javítási módszerrel jobb jegyek születnek.

Sokkal pontosabb és jóval nagyobb arányú roma népességet mérnek fel azok a kutatások, amelyek

a külső környezet megítélése szerinti roma népességet vizsgálják.

A problématérkép megrajzolása már a XVIII. században érdekelte a központi hatalmat. Mária Terézia és II. József uralkodásuk alatt nemcsak rendeletek útján kívánták rendezni a romák helyzetét, hanem cigányösszeírások révén a rendeletek hatásáról is igyekeztek minél pontosabb adatokat gyűjteni.

A XIX. század folyamán már csak szórványosan fordultak elő cigányösszeírások. Viszont 1893-ban a statisztikai hivatal folytatott le egy, az egész ország területére vonatkozó központi cigányösszeírást. Ennek eredményei jelentősen eltértek a népszámlálásokétól, hiszen míg a népszámlálások akkoriban csak az anyanyelvet kérdezték önbevallás alapján, addig a cigányösszeírás

a helyi közigazgatás alapján cigánynak tartott személyek összeírását jelentette.

A XX. században Kemény István nevéhez kötődnek a legnagyobb volumenű, külső kategorizációt alkalmazó szakértői vizsgálatok. Ezek 1971-ben 320 ezer, 1993-ban 468 ezer, 2003-ban pedig 570 ezer főre becsülték a magyarországi romák lélekszámát.

Bár a népszámlálások 1990 óta nem pusztán a nemzetiségi vagy anyanyelvi válaszok alapján próbálják meghatározni a roma népességet,

a nem önbevalláson alapuló kutatások továbbra is a háromszorosára becsülik a romák lélekszámát a népszámlálásihoz képest.

A legújabb külső kategorizáción alapuló szakértői becslést alkalmazó kutatás a Debreceni Egyetem vezetésével zajlott 2010 és 2013 között, amely alapján 876 ezer roma élt Magyarországon. A kutatás azt is kimutatja, hogy

2038-ban már több cigánygyerek fog születni hazánkban, mint ahány magyar.

Közülük a legtöbben nem megfelelő anyagi és higéniai körülmények között élnek, a felzárkóztatásukra a kormány kifejezetten bőrszín alapján különített el jelentős költségvetési tételeleket. A “roma felzárkóztatásra” szánt pénzekről hosszan lehetne értekezni. Emlékezetes hogy Farkas Flórián tevékenysége még az OLAF figyelmét is felkeltette. 2013 óta már 8 év eltelt, tehát jó okunk van feltételezni, hogy a probléma tovább szaporodott, súlyosbodott és a születésszámmal együtt nőtt leszakadó cigány rétegek aránya, akik egyszerűen megvásárolható célpontokat jelentenek a mindenkori politikának.

A magát jobboldalinak hazudó Márki-Zay Péter már eddig is sokat bazsevált a cigányokkal.

Magyarország történelmében ő kezdeményezte először, hogy kizárólag bőrszín alapján lehessen valaki parlamenti képviselő.

Javaslata alapján a balliberális közös listán 3 befutó helyet cigány politikusok kapnak. Ötlete kitörő sikert aratott szövetségesei körében, akik természetesen elfogadták. Ennek megfelelően Márki-Zay minden bizonnyal a cigányoknak “járó” állami juttatásokat is növelné hatalomra kerülése esetén.

A cigányok szavazataiért persze a Fidesz is harcban van, a választások előtt valószínűleg ők is sokat mutatkoznak majd a cigányok vezetőivel. A cigányok homogénebb választói réteget alkotnak a többségi társadalomnál, szoros választási eredmények esetén az ő szavazataik mondhatják majd ki a végső szót 2022-ben.

További híreink

Gyurcsány is elkaphatta a koronavírust

Szabó Norbert

Milánóban a legelterjedtebb családnév lett a Hu

Irányi Dániel

“Te vagy a következő”– üzente LeBron James a 16 éves lányt lelövő rendőrnek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen