4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemelt

Csodaszép Turul-szobrot avattak a délvidéki Bácskertesen

A kupuszinai magyar közösség tagjai Turul-szobrot avattak a helyi Szent Anna római katolikus plébániatemplom udvarán vasárnap.

A nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódva állítottak emléket a helyiek. A fából készült szobor felállítását a magyar kormány támogatta. A szentmise mellett szoboravató ünnepségre is hívta a helyieket vasárnap délelőtt a Szent Anna római katolikus templom harangja. A Turul-szobor felállítását örömmel fogadta a falu népe.

Csizmadia János kiemelte:

„Az a nép, amely nem ismeri történelmét, nem őrzi hagyományait, elvagdossa gyökereit, az a nép elveszett, elszárad, mint a levél. Mi itt, Kupuszinán ragaszkodtunk, ragaszkodunk és ragaszkodni is fogunk ezekhez a dolgainkhoz. Tehát ezért fontos, hogy ez a Turul madár álljon.”

A különleges nap alkalmából felvonult a helyi tűzoltó egyesület is.

A vasárnapi szentmisét követően szervezték meg a szobor leleplezését, melyre a közösség tagja oly régen vártak.  A magyar himnusz dallamaival vette kezdetét a fennkölt ünnepség.

A Turul-szobrot Maruzsa Zoltán magyar köznevelésért felelős államtitkár leplezte le. A műalkotás üzenete a cselekvő magyarság megléte Kupuszinán – emelte ki a tisztségviselő:

„Mindig megtelik az ember szíve, amikor akár odahaza, akár külhonban, de emlékszünk a történelemnek erre a szeletére, amikor meg tudjuk élni azt, hogy bár ma nyolc utódállamban él a magyarság, de egyébként a nemzet szellemi egysége, azt gondolom, hogy megvan. Ugyanúgy érzünk, gondolkodunk és ugyanúgy fontos nekünk ez az esemény.”

A szobor Varga Adrian szilágyi fafaragó alkotása.

Az ötletgazda Csíkos Sándor volt, a helyi általános iskola igazgatója. Kiemelte, a Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó idén Bácskertesen lett volna, és ennek kapcsán jött a szoborállítás ötlete is:

 „Valamikor állt a faluban egy Turul-szobor, amit a háború után leromboltak. Szerintem ezzel a szoborral nem csak az összetartozásra emlékezünk, hanem az első, illetve a második világháborúban elesettek előtt is tisztelgünk.”

Dubacz Éva, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője:

 „Nem csak Nyugat-Bácskának fontos, hanem szerintem az egész magyarságnak. Emellett persze az itteni közösségnek is fontos, hiszen mi itt szórványban élünk, ezért fontos az összetartozás szimbólumaként ez a turulmadár.”

A leleplezést követően a résztvevők gazdag művelődési műsort láthattak, amelyben bemutatkoztak a helyi táncosok, népdalénekesek, de verset és citeradalokat is hallhattak az egybegyűltek.

A műsort követően a helyi szervezetek, tisztviselők és a rendezvényen résztvevők megkoszorúzták a felszentelt és leleplezett kupuszinai Turul-szobrot.

(Forrás és fotók: pannonrtv.com – Videó: youtube.com)

További híreink

“A Horthy freskónak maradnia kell” – Kecskeméten folytatódott a Fekete István Szabadegyetem

Faragó Dániel

Varju a Turulról – “nem ismerem az ügyet” (videóval)

Faragó Dániel

Kárpátalja kormányzója a Turul-szoborról: Nem lett volna szabad ilyen hirtelen cselekedni

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben