5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

EU-s hitelek helyett a magyar adófizetőkkel finanszírozná Ukrajna helyreállítását az Orbán-kormány

Talányos megfogalmazással jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány határozata Ukrajna pénzügyi támogatásáról. Az Orbán-kormány rövid határozata rögzíti, hogy továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában – szúrta ki a 24.hu.

A személyesen Orbán Viktor által aláírt dokumentum utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy

gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd euróshitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról.

Szijjártó Péter feladata lesz azonnali tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében. A szöveg alapján nem egyértelmű, hogy az Orbán-kormány visszakozik-e közös uniós hitelfelvétel megvétózásától.

Majd a magyar adófizetők kifizetik 

Orbán korábban kijelentette, ellenzi Brüsszel közös hitelfelvételi javaslatát, mely értelmében 18 milliárd eurós segélyt adnánk Ukrajnának. Mint fogalmazott: Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében. Az Európai Bizottság egy évre 18 milliárd euró pénzügyi támogatást javasolt a tőkepiacokon felvett hitelből Ukrajnának nyújtott kedvezményes, hosszú lejáratú kölcsönök formájában.

A magyar miniszterelnök ehelyett azt ajánlotta, számolják ki, mennyi pénzre van szüksége Ukrajnának, és ezt majd arányosan szétosztják a tagállamok között. Ennek értelmében

Magyarország kész évi 60-70 milliárd forintot fizetni a nemzeti költségvetésből,

az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében – mondta. Erről szól a mostani kormányhatározat.

A Portfolio emlékeztet rá, a 187 millió euró (jelenlegi árfolyamon 77 milliárd forint, tehát még több is, mint a korábban beígért összeg) éppen akkora teher, amekkorát az uniós szabályok alapján a 18 milliárdos csomagból kellene vállalnia Magyarországnak. A gazdasági portál szerint a közös uniós adósságvállalásnál drágább megoldás lenne, ha a kormány maga akarja megoldani Ukrajna pénzügyi támogatását.

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben