Miért pont a zselés? – A szaloncukor 600 éves története és mai slágerei
Kép: hungarikum.hu
A karácsony egyik „alapkelléke” a szaloncukor, melyről talán kevesen tudják, hogy Franciaországból érkezett hozzánk. E közkedvelt édesség ősét (egy fondantszerű finomságot) még a 14. században kezdték el készíteni a franciák, s csak a 19. század elején került Magyarországra német cukrászmestereknek és kereskedőknek köszönhetően.
Neve onnan ered, hogy a polgári házak szalonjaiban (németül „salon”) kínálták a vendégeknek. Így lett „szaloncukor”.
A kezdetekben a szaloncukrot nem a fa díszítésére találták ki, hanem egyszerű ünnepi finomságnak számított.
A „karácsonyfa + szaloncukor = ünnepi dísz + édesség”-szokás Magyarországon csak később, a 19. század végén honosodott meg, amikor a „karácsonyfázás” divattá vált.
Az első szaloncukrok kézzel készültek: a cukrászok fondantmasszát készítettek, amit aztán formáztak, ízesítettek, majd színes papírba és – a kor ízlésének megfelelően – selyem- vagy sztaniolpapírba csomagoltak. Ennek gyakran rojtos volt a vége – mint a mai szaloncukrok többségének. Ez a csomagolás és díszítés is hozzájárult a szaloncukor „ünnepi”, vagyis „luxusjellegéhez”.
A 19. század végén, a technikai fejlődésnek köszönhetően megindult a gépesített gyártás. A fondantkészítést, -formázást, -csomagolást egyre inkább gépek végezték el. Az első magyar gőzüzemű csokoládégyárak is ekkor kezdték el gyártani a szaloncukrot.
Ez tette lehetővé, hogy az édesség ne csak a gazdag polgárok ünnepét díszítse, hanem idővel minden háztartásban elterjedjen. A 19. század végére, az 1890-es években már több tucat receptet és ízesítést jegyeztek le.
Egy 1891-es házi cukrászkönyv például 17 féle szaloncukor-leírást tartalmaz.
A 20. század viharai – világháborúk, gazdasági nehézségek, társadalmi változások – nem kímélték a szaloncukor hagyományát sem. Sok házban a hagyományos édességek háttérbe szorultak, a karácsonyfák inkább egyszerű díszekkel, gyümölcsökkel, papírfigurákkal készültek.
A második világháború után azonban – és különösen az 1950-es évektől – a tömeggyártás lehetővé tette a szaloncukor elérhetőségét szélesebb rétegek számára is, jóllehet a kínálat kezdetben szűkebb volt és az egyszerűbb ízek domináltak.
Az 1989 utáni rendszerváltást követően a piac megnyílt, új ízek, új gyártók jelentek meg és a szaloncukor ismét reneszánszát élte. A dísz- és nosztalgiajelleg mellett az ízek sokfélesége és az ár-érték arány is fontos lett.
Manapság a szaloncukor messze túlmutat a régi fondanton és papírcsomagon: a hagyományos ízek mellett rengeteg új, kreatív, modern ízesítés is elérhető.
Jelenleg mintegy 150 ízben kapható szaloncukor hazánkban.
A legnépszerűbb, legkeresettebb ízek ma Magyarországon a következők:
- zselés (gyümölcsös) töltet, ez hosszú ideje az abszolút favorit;
- marcipános, a klasszikus nosztalgikus és elegáns íz;
- kókuszos, a trópusi és karakteres ízek kedvelőinek;
- karamellás, ez manapság különösen divatos íz, sőt, az egyik legfrissebb versenyen a győztes szaloncukor egy karamellás-fehércsokoládés kombináció volt;
- csokoládékrémes klasszikus csokoládébevonattal és krémes belsővel.
Idővel tehát a natúr fondantból és papírba tekert édességből valódi bonbonszerű élvezet lett. Ugyanakkor nem állt meg az evolúció: a mai kínálatban – a gyártók tapasztalatai alapján – megjelentek a különleges, modern ízek és ízkombinációk is. A legújabb trendek között találunk ízesített karamellás-fehércsokoládés, narancsos, gyümölcsös, mogyorós és egyéb prémiumvariációkat is, melyeket a fogyasztók egyre szívesebben választanak az ünnepi időszakban.
Érdekesség, hogy a legutóbbi – 2025-ös – Év Szaloncukra díj is egy karamellás-fehércsokoládés változatnak jutott: egy dél-magyarországi manufaktúra édessége diadalmaskodott a mezőnyben.
A szaloncukor nem pusztán édesség, hanem egyben erős szimbólum is: a karácsonyfa dísze, ami nosztalgiát ébreszt, emlékeket idéz: gyerekkori karácsonyokat, családi összejöveteleket. A fényes papírba csomagolt cukorkák és azok csillogása a fán olyan vizuális élményt ad, ami mással nem helyettesíthető.
Régen a szaloncukor a gazdag polgári házak ünnepi asztalának dísze volt a szalonban, ahol a vendégeket kínálták meg vele. Különleges, elegáns édességnek számított. Mára már mindennapi, elérhető ünnepi finomsággá vált, de a díszítés és a tradíció varázsa mit sem vesztett jelentőségéből.
Az is jelzi, hogy a szaloncukor mennyire része a magyar karácsonynak, hogy jelenleg évente nagyjából 3500 tonna szaloncukor fogy el az országban, ami átlagosan egy kilogrammot jelent háztartásonként.
Ugyanakkor a kínálat és a minőség is sokat számít: az elmúlt évtizedekben a prémiumkategóriás szaloncukrok – akár kézműves, egyedi ízesítésű édességek – egyre népszerűbbek lettek.
A szaloncukor tehát nem csupán egy édesség, hanem egy évtizedek, évszázadok óta élő tradíció, melyben benne van a család, a nosztalgia, az ünnep, az otthon melege.
Temesvári Márta
Az X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!Mi a munkánkkal háláljuk meg a megtisztelő figyelmüket és támogatásukat. A Magyarjelen.hu (Magyar Jelen) sem a kormánytól, sem a balliberális, nyíltan globalista ellenzéktől nem függ, ezért mindkét oldalról őszintén tud írni, hírt közölni, oknyomozni, igazságot feltárni.
Támogatás