4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
HírekKülföld

Most érkezett: Kiengedik a börtönből Janusz Waluś-t

A lengyel származású férfi 1993-ban ölte meg a dél-afrikai kommunista párt vezetőjét, amiért életfogytiglant kapott.

Janusz Waluś feltételes szabadlábra helyezéséről döntött a dél-afrikai legfelsőbb bíróság hétfőn – közölte a BBC.

A 69 éves lengyel származású antikommunista aktivista közel három évtizedet töltött rácsok mögött, miután 1993-ban megölte Chris Hanit, a Dél-afrikai Kommunista Párt főtitkárát, aki egyben a jelenlegi kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) fegyveres szárnyának vezérkari főnöke is volt.

Chris Hani sarló-kalapáccsal és csillaggal a háttérben

Waluś-t politikai motivációk vezérelték, erről Cezary Lazarewicz lengyel újságírónak 2018-ban így nyilatkozott:

„Háború volt Dél-Afrikában és katonának éreztem magamat. (…) Továbbra is hiszek a faji szegregáció rendszerében és abban, hogy a fehéreknek és a feketéknek külön kell élniük.”

Tettéért 1994-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, most azonban a legfelsőbb bíróság úgy döntött, tíz napon belül szabadlábra kell helyezni.

Az ítélet indoklásában a főbíró elmondta:

“Janusz Waluś nagyon súlyos bűncselekményt követett el, azonban a törvény előtti egyenlőség elvét nem csak azoknak írták, akik harcoltak az apartheid ellen, hanem azoknak is, akik aktívan támogatták azt”.

Waluś szabadulásának lehetősége óriási hullámokat vert Dél-Afrikában, a helyi sajtó mellett a kormány is próbálta nyomás alá helyezni a bíróságot, amely azonban ennek ellenére kedvező ítéletet hozott az apartheid-párti lengyel férfi ügyében.

Tisztelgés Waluś előtt egy lengyel focimeccsen

Janusz Waluś – akit 2017-ben megfosztottak dél-afrikai állampolgárságától, így a kitoloncolása is többször szóba került – sokak szemében hősnek számít, elsősorban lengyel hazafiak és szurkolók szokták rendszeresen támogatásukról biztosítani.

 

Kiemelt képünk forrása: BBC

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben