26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

NATO csapatok érkeztek hazánkba

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (HUN eVA BG) részeként amerikai, horvát, olasz és montenegrói katonák érkeztek hazánkba július végén, illetve augusztus elején, hogy a Magyar Honvédség kijelölt erőivel együtt elkezdjék a közös munkát – jelentette büszkén a honvédség.

Az integrációs tréning és a kisalegységek összekovácsolását követően, valamint az időjárás függvényében éleslövészet végrehajtása után, a köteléknek augusztus végére kell elérnie a kezdeti műveleti képességét, majd a harccsoport a tervek szerint a szeptemberi Brave Warrior gyakorlaton demonstrálja teljes műveleti képességét.

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport katonáit a veszprémi Újmajor bázison szállásolják el. A többnemzeti kötelék fogadására alkalmas tábor felkészültségét többször is megtekintő Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese elmondta: a Magyar Honvédség továbbra is vezető és keretnemzetként adja a gerincét ennek a képességnek.

Mint ismert, tavaly decemberben döntött úgy a NATO, hogy az orosz – ukrán háború miatt erősíti katonai jelenlétét Kelet-Európában. S míg Románia, Bulgária és Szlovákia tárt karokkal fogadta a NATO csapatokat, a magyar kormány hivatalos kommunikációjában a választások miatt a semlegességet propagálta, ám nagy hallgatás közepette egy mégis lehetővé tette idegen csapatok állomásoztatását hazánkban.

További híreink

A Mi Hazánk elkezdte a munkát- az alakuló ülés után egyből benyújtottak két törvényjavaslatot

Faragó Dániel

Felfüggesztették Trump Twitter-fiókját a választási kampány hajrájában

Irányi Dániel

A Mi Hazánk elutasítja az újabb veszélyhelyzetet- Toroczkai László vezérszónoki felszólalása

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben