11.9 C
Budapest
2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Szerezd meg hát mind – tanácsolja Merkely az oltásokkal kapcsolatban

A fesztiválszezon leteltével és a nyárvégi kapuzárási pánik időszakának elérkeztével ismételten szakértett Merkely Béla, az egyetemi bulik koronázatlan szerelemdoktora. 

A professzor ezúttal a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában fejtette ki, hogy szerinte a koronavírus visszaszorulóban van, de még így is jajj annak, aki nem oltatta be magát.

Ezeket az oltásokat mindenkinek meg kell szereznie, mert az omikron vagy egyéb variánsok terjedhetnek ősszel is

– vélte Merkely.

A koronavírus-fertőzés azonban majd „szépen felsorakozik” a többi felső légúti megbetegedés mellé. Már eddig is négy olyan koronavírust ismertek, amely közönséges náthát okozott, hangzott el.

Merkely Béla azt is kifejtette, hogy

három oltást mindenkinek meg kell szereznie,

a negyedik-ötödik oltásban a veszélyeztetettek, az idősek esetében kell gondolkodni. Magyarországon eddig a lakosság 64 százaléka kapott két, 40 százaléka pedig három adag vakcinát. Hozzátette, hogy azok nem érezhetik biztonságban magukat, akik nem kaptak oltást. A professzor úr szerint a magyarországi járványkezelés „teljesen rendben volt”.

A rektor abban bízik, hogy a jövő járványainál képesek lesznek még az eddiginél is gyorsabban, hónapokon belül hatékony vakcinát fejleszteni, ez lesz a sikeres védekezés alapja. A koronavírus ellen egyelőre nem létezik tökéletes gyógyszer, a leghatékonyabb továbbra is az oltás – mondta.

Merkely Béla a majomhimlő-fertőzésről is beszélt. Azt mondta, nyilván nőni fog az esetszám, ugyanakkor meglátása szerint nem alakul majd ki olyan globális járvány, mint a koronavírus miatt.

(MTI,Telex,Kossuth)

 

További híreink

A felvásárlási láz miatt a duplájára drágultak a zöldségek

Kiss Albert

A Migration Aid vádaskodása alaptalan és becsmérlő

Dunai Tibor

Idén nem lesz Pride-vonulás az Andrássy úton

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben