7.6 C
Budapest
2022. november 26., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Új NATO-törvény: biztosítani kell a polgári munkaerőt, az anyagi javakat, az ingatlan és ingó dolgokat a külföldi csapatoknak

A Magyar Közlönyben megjelent az új rendelet a befogadó nemzeti támogatás részletes feladatairól. Ezzel a „befogadó nemzeti támogatás” 12 éve érvényes szabályát írta át Orbán Viktor. A talányos „befogadó nemzeti támogatás” leegyszerűsítve azt jelenti, hogy Magyarország különféle objektumot, szolgáltatást humán- és anyagi erőforrást nyújt az átmenetileg Magyarországon tartózkodó külföldi (NATO-szövetséges) csapatoknak – összegezte a 24.hu.

A rendelet hatálya alá tartoznak a minisztériumok, a védelmi igazgatás területi és helyi szervei, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, a Magyar Honvédség, a honvédelemről szóló törvény alapján a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálatok, az Országgyűlési Őrség, valamint a gazdasági és anyagi szolgáltatásra kötelezettek.

A rendelet alaposan meghatározza, a befogadó nemzet támogatását hogyan kell igényelnie a külföldi fegyveres erőt küldő államnak, milyen előzetes megállapodások megkötése szükséges, milyen dokumentumokat kell megírni. Ha az igényekről megszületik a megállapodás, kielégítésük milyen feladatokat jelent.

Biztosítani kell a munkaerőt, a javakat, az ingatlant

A rendelet értelmében a befogadó nemzeti támogatással kapcsolatban tervet, jegyzéket kell kidolgozni,

biztosítani kell a polgári munkaerőt, az anyagi javakat, az ingatlan és ingó dolgokat, valamint a gazdasági és anyagi szolgáltatást.

A rendelet szerint már a támogatást igénylő levél átvétele előtt, a várható befogadó nemzeti támogatásra vonatkozó igény teljesítésére való felkészülés során a nemzetgazdaság védelmi felkészítéséhez és mozgósításához szükséges feladat végrehajtásával kapcsolatos jogszabály rendelkezését is megfelelően alkalmazni kell.

A befogadó nemzeti támogatásról az állam szerződést köt, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény szerinti feltétel fennállása esetén azt gazdasági, anyagi szolgáltatás igénybevételével biztosítja. Az erőforrások és szolgáltatások terén a rendelet kiköti, azt Magyarország jogrendje, nemzeti érdeke, valamint nemzetgazdasága lehetőségének figyelembevételével kell rendelkezésre bocsátani.

A befogadó nemzeti támogatást alapszabály szerint költségtérítés ellenében kell biztosítani. A rendelet további részei az irányítás, tervezés, végrehajtás rendjét taglalják.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerdától hatályba lépett, ezáltal hatályát vesztette a 12 éve hozott kormánydöntés.

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem marad le!

További híreink

Még a japán drukkerek is gúnyt űztek a meccs előtt bohóckodó német válogatottból

Irányi Dániel

Mi Hazánk: az infláció miatt szükséges az otthonteremtési támogatások megújítása

Irányi Dániel

Egyre több színésznőnek kezd elege lenni a feminista propagandából

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben