17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

Van ma Magyarországon valós önvédelmi lehetőség az állampolgárok részére?

Magyarországon megközelítőleg 100 éve volt utoljára valós önvédelmi joga az állampolgároknak. Ha visszatekintünk az elmúlt 100 évre, akkor láthatjuk, hogy Magyarország lakosainak az önvédelmi lehetőségeit mindig is nagyban befolyásolta az éppen uralkodó politika, vagy a külföldről érkező presszió, amit ha figyelembe veszünk, egyértelművé válik, hogy ahelyett, hogy a magyar embereket önvédelmi lehetőségekhez juttatta volna a jogalkotó, inkább korlátozta az emberek önvédelmi jogait, tehát a jogalkotók folyamatosan butították le a lakosság önvédelmi jogát és egyre szűkebb keretek közé szorították önvédelmi eszközök tárházát, ezzel párhuzamosan viszont nem fejlesztették arányosan a bűnüldözési és a rendvédelmi szervek jogkörét és struktúráját.

Egy olyan országban, amilyen ma Magyarország, addig nem lesz valós önvédelmi joga az állampolgároknak, amíg nem lesz gyökeres változás a politikában, és a politikusok hozzáállásában. Változás majd akkor lesz a magyarok önvédelmi jogait illetően, ha olyan politikusok munkálkodnak a parlamentben, akik honfitársaikat és Magyarországot képviselik, hiszen ha ez így lesz, akkor nem fog külföldi ország vagy külhoni szövetség beleszólni a magyar politikába és nem fogja előírni a szabályozást, majd követelni annak végrehajtását, illetve fontos tényező még az is, hogy majd ha a politikusoknak vagy az aktuális vezetésnek nem kell félniük munkájuk minősége miatt a magyar néptől!

És igen, mondjuk ki! A politikusok nagyrészt azért nem adtak/adnak valós önvédelmi lehetőségeket a lakosságnak, mert félnek tőlük, így gyakorlatilag olyan eszközöket tesznek elérhetővé önvédelmi eszköz címén, amik nagy része már a nevetséges kategóriába tartozik!

Sőt, lassan már olyan eszközöket is engedélyhez kötnek, amik külföldön már-már a játék kategóriába tartoznak, de az elmúlt 20 évben haditechnikai eszköznek minősítettek olyan eszközöket, amik külföldön tényleg játéknak számítanak és bárki számára hozzáférhetők. Ezzel a nagy fokú érdektelenséggel és a félelemből fakadó korlátozásokkal a magánbiztonsági vállalkozásokat is ellehetetlenítik, de ez már egy másik témakör.

Természetesen az elmúlt közel egy évszázad magyar parlament önérdekű képviselői mellett az EU sem könnyíti meg a lakosság önvédelmi jogérvényesítését ezáltal az önvédelmi kultúra kialakulását Magyarországon.

De mi ennek az oka?

Indok az mindig volt a magyar lakosság önvédelmi jogainak korlátozására, legyen az bármi, amivel bűntudatot lehet kelteni vagy jövőbeni szociális felelősséget akasztani azoknak a nyakába, akik fegyvertartást és az önvédelmi jogokat áhítják, mint például ha sok lenne a lőfegyver vagy a hatékony de nem halálos eszköz a lakosság körében, melyet jogszerűen használhatna otthon vagy viselhetne és önvédelmi szituációban használhatna az utcán, akkor nagyobb lenne a bűnözés? Hogy több lenne az öngyilkosság? Netán Magyarországon is állandósulnának az iskolai ámokfutások? Egyértelműen nem!

Hiszen a bűnözők, vagy a rossz szándékkal pályázók jelenleg is beszerzik ezeket az eszközöket a feketepiacról! A többi ezen lehetséges következmény kiküszöbölésére vannak már bevált megoldások, olyan országokban ahol a politikusok az elmúlt 100 évben nem a saját előnyükre vagy külföldi szervezetek pressziójára vagy más országok akarata szerint azok elkötelezettjeiként szavazták meg a saját jogalkotóik által írt törvényeket, hanem a szülőföldjük és honfitársaik érdekeit nézve valóban független ország politikusaiként hozták a törvényeket.

A lakosságnak pedig hatalmas igénye van a valós önvédelmi jogra és a hatékony, visszatartó erővel is bíró önvédelmi eszközök birtoklására, viselésére. Ez teljesen érthető, és teljesíthető is lenne, amit a szigorú, de a becsületes pályázók által teljesíthető feltételekhez kellene kötni!

Mert bár ugyan jelenleg is pályázhat bárki önvédelmi maroklőfegyver tartási/viselési engedélyre, de annak szinte teljesíthetetlenek a feltételei, kivéve, ha az állampolgár nem országgyűlési képviselő, mert akkor alanyi jogon jár a fegyvertartási/viselési engedély. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam!

Aki pedig vadászként vagy sportlövőként tett szert fegyverre azért, hogy valójában legyen egy éles lőfegyvere otthon, nos, őket is ki kell ábrándítanom, hiszen ha ezeket a fegyvereket önvédelmi célra szeretnék használni, akkor számolniuk kell a használatot követő fokozott jogi procedúrával, illetve ők lesznek azok, akiktől első körben vonja be majd az állam a fegyvereket egy esetleges olyan globálisan kialakult veszélyhelyzetben, amiben meglenne ezen fegyverek létjogosultsága. Magyarországon még lobbisták sincsenek, a politikusok mellett a több évtizede működő közösségek, szakmédiumok, szervezetek sem tettek lépéseket a lakossági fegyvertartás előmozdítására!

Az elmúlt 100 évben egy, azaz egy darab olyan érdemi törvénymódosítás történt (Lázár János – Fidesz-KDNP) ami előremutató volt és hatékonyabbá tette az otthonvédelmet!

Egyedül a Mi Hazánk Mozgalom politikusai küzdenek a becsületes emberek valós önvédelmi jogaiért, és a lakossági fegyvertartásért! Kijelenthetjük, hogy az elmúlt 100 év egyetlen önvédekezőket, és önvédelmi fegyverszimpatizánsokat képviselő pártja a Mi Hazánk Mozgalom

(Szabó Sándor – a szerző a Mi Hazánk Mozgalom rendőrségi szakértője, rendvédelmi szakpolitikusa)

További híreink

Brüsszel 11 millió forinttal támogatja a Budapest Pride-ot

Irányi Dániel

Szünet nélkül jönnek a migránsok

Gabay Dorka

Hágai bíróság: jogsértő a holland kijárási tilalom

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen