25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

A franciák többsége egyetért a Macront figyelmeztető katonákkal

Egy hete tettek közzé nyugalmazott francia katonák egy puccsfelhívásként is értékelhető nyílt levelet, amihez aztán pár aktív állományú katona is csatlakozott. Egy felmérés szerint a franciák majdnem 60 százaléka egyetért a volt katonák helyzetértékelésével, és 49 százalék még akkor is a hadsereg mellett lenne, ha az a kormány ellenében cselekszik – összegzi az Azonnali.

Mint ismert, húsz egykori francia katona publikált egy nyílt levelet a nacionalista francia Valeurs actuelles hetilapban. Ebben kifejtették, Franciaország egy faji háború felé halad. Ha a kormány folytatja jelenlegi politikáját, a folyamatok hamarosan visszafordíthatatlanok lesznek.

Hozzátették, ha nem történik érdemi változás,

“az az aktív társaink beavatkozását eredményezheti egy veszélyes küldetés keretében a civilizációs értékeink és a nemzettársaink […] védelme érdekében. Nincs idő halogatni, különben holnap a polgárháború vet véget a növekvő káosznak, és a halálesetek száma, amelyekért Ön viseli majd a felelősséget [itt Macronra utalnak], ezrekre lesz tehető”.

A levelet már legalább ötezren írták alá, többségében nyugalmazott katonák, ám van köztük 18 aktív katona, ebből 4 tiszti vagy magasabb rangban szolgál.

François Lecointre, a francia hadsereg főparancsnoka eljárást kezdeményez a levelet aláíró aktív katonák ellen, ugyanis szerinte “a hadsereget nem lehet politikai célokra használni, annak a köztársaságot kell szolgálnia”. Lecointre, hogy gyorsan önellentmondásba keveredjen, kiemelte:

a hadseregnek nemcsak védenie kell a köztársaságot, de saját soraiban is biztosítania kell annak sokszínűségét.

Marine Le Pen, a néppártosodott és “konszolidálódott” Nemzeti Tömörülés elnöke üdvözölte a nyílt levelet. Nicolas Dupont Aignan, az Előre Franciaország vezetője a volt katonák helyzetleírását rendkívül pontosnak értékelte. A radikalizmustól eltávolodó Marine Le Pen kiállása azonban nem tetszett a katonáknak, akik felszólították: levelüket ne használja fel közönséges pártpolitikai céljaira.

Magas társadalmi támogatottság

Az LCI hírtelevízió szerette volna felmérni, miként viszonyul a lakosság a katonák kiállásához. A megkérdezettek közel 70 százaléka hallott a nyílt levélről, majd 40 százalékuk még annak tartalmát is behatóan ismerte.

Őket arról kérdezték, hogyan látják a nyílt levélben foglaltakat? Valóban külvárosi hordák teszik élhetetlenné a városokat, és a szélsőséges, antirasszista propaganda és politikai vezetés valóban polgár- és fajháború felé sodorja az országot?

A megkérdezettek 58 százaléka erről úgy vélekedett, a levélíró volt katonáknak igazuk van.

A válaszadók 84 százaléka szerint az országban folyamatosan nő az erőszak, 73 százalékuk úgy látja, Franciaország a vesztébe rohan. Főleg a jobboldali szavazók értenek ezzel egyet: mind a konzervatív Republikánusok, mind az egykor radikális Nemzeti Tömörülés hívei között 90 százalék feletti a volt katonák helyzetértékelésével való egyetértés. Ami érdekesebb, hogy számos centrista és baloldali ember is osztja a véleményüket.

Mivel Macron és a baloldali média igyekeztek úgy beállítani a levelet, mint egy nyílt puccsfelhívást, ezért afelől is érdeklődtek az “utca emberénél”‘, ők hogyan vélekednének erről?

A megkérdezettek 49 százaléka szerint a hadseregnek akkor is joga van beavatkozni, ha a kormány erre nem hatalmazza fel.

Miközben a hadsereg eljárást akar a levél – legalábbis aktív állományú – katona aláírói ellen, a franciáknak csak a harmada követelne szankciókat.

Fotó: AP

További híreink

Letartóztattak egy női börtönőrt, mert szexuális kapcsolatot létesített egy elítélt erőszaktevővel

Irányi Dániel

Rekordszámú intézkedés kellett

Joó György

A tűzszünet ellenére támadás ért több azerbajdzsáni települést

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben