25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

A lengyel vendéglátósoknak elegük van: mindenképp kinyitnak

A lengyelországi vendéglátósok egy részének elege van, ezért úgy döntöttek, szembemennek a kormány intézkedéseivel.

Miután a lengyel kormány bejelentette, január végéig meghosszabbítják a nyitvatartási korlátozásokat, a vendéglátóipari és szépségipari vállalkozóknak, illetve alkalmazottaknak elegük lett. Kijelentették:

ők kinyitnak akkor is, ha megbüntetik őket.

A Mi kinyitunk! mozgalomhoz egyre többen csatlakoztak, így például sportpályák, szállodák, fodrászatok nyithatnak ki újra az általuk megjelölt hétfői napon, január 18-án. A vállalkozók biztosítanak mindenkit arról, hogy a megnyitás után is szem előtt fogják tartani a higiéniai szabályok betartását és a vendégek egészségét – írja a roadster.hu.

A vállalkozókat a kétségbeesés kényszerítette erre az elkeseredett lépésre, hiszen annak ellenére, hogy nem működhetnek a korlátozások miatt, a helyiségek bérleti díjait, valamint a hiteltörlesztéseket ugyan úgy fizetniük kell, ami teljesen felemésztik őket.

Egyeseknek a saját családtagjaikat is el kellett bocsátaniuk, annyira szorult helyzetbe kerültek.

Reményt adhat számukra a lengyel bíróság korábbi ítélete, melyben eltörölte azt a 10 ezer zlotys (800 ezer forintos) bírságot, amit egy fodrászra szabtak ki, mert akkor a tulajdonosa akkor is dolgozott, amikor a járványügyi intézkedések miatt zárva kellett volna lennie. A bírósági ítélet indoklásából kiderül, hogy

az alkotmányos jogok és a szabadság nem korlátozhatók rendelettel, csakis természeti katasztrófa esetén.

Ausztriában egy linzi bártulajdonos, Alexandra Pervulesko hasonló lépésre szánta el magát, mikor a korlátozásokat megszegve kinyitotta Badcafé nevű kávézóját. A nő azt állította,

 anyaként rákényszerült a szabályozás megkerülésére, mert már nem tudta eltartani a gyermekét

– ez állt többek között a kávézó elé kirakott táblán is.

A rend mindig éber őrei most is azonnal cselekedtek: alig fél órán belül legalább húsz járőr érkezett a helyszínre, hogy bezárassák a kávézót, az ottlévőket pedig kivétel nélkül megbírságolták.

A tulajdonos, Alexandra Pervulesko akár 30 ezer eurós büntetésre számíthat.

Bátorsága ugyanakkor nem maradt visszahang nélkül. Osztrák vendéglátósok egy csoportja elismeréssel tekint a nőre, és remélik, többen követik példáját. A kávézó törzsvendégei pedig gyűjtésbe kezdtek, hogy segítsenek kifizetni az elképesztő mértékű büntetést.

Hazánkban, egyedüli pártként a Mi Hazánk Mozgalom szólalt fel a vendéglátósok érdekében. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a járványügyi intézkedések betartása mellett újra kinyithassanak a vendéglátóhelyek, valamint az uszodák, edzőtermek, sportpályák és a mozik, színházak is.

A szórakozóhelyek újranyitását is szorgalmazza a Mi Hazánk, és különösen a vendéglátóhelyekét: akár korlátozott…

Közzétette: Dúró Dóra – 2021. január 7., csütörtök

Kiemelt kép forrása: GettyImages

További híreink

Fegyveres lázadásra buzdítanak a romák?

Gabay Dorka

Megérkezett a Moderna vakcinája Magyarországra

Varga Lilla

Kitörte egy hattyú nyakát egy férfi Orfűn

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben