9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Az érdiek tiltakoznak a tervezett roma kulturális központ ellen

Az elmúlt napokban tudta meg Érd lakossága, hogy a hátuk mögött egyezett meg a polgármester a rendkívüli jogrendet kihasználva a roma önkormányzattal, hogy átad részükre egy önkormányzati tulajdonban lévő területet, hogy ott roma kulturális központot építsenek. Az érdiek sérelmezik, hogy erről őket nem kérdezték meg, de aggódnak is, nem tudják, a gyakorlatban ez mit fog jelenteni. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly nyáron halálos kimenetelű bandaháború volt Érden cigány csoportok között. Egyelőre az körvonalazódik, hogy a tiltakozásnak a Mi Hazánk áll az élére a városban, erről és az ügy hátteréről kérdeztük Csott Károlyt, a párt országgyűlési képviselőjelöltjét.

– Érden aláírásgyűjtéssel tiltakoznak egy önkormányzati telekre tervezett roma kulturális központ ellen. De mi is történik pontosan?

2021 januárjában egy lakó keresett meg minket azzal kapcsolatban, hogy a határozatok között találta a következőt: Érd polgármestere saját hatáskörben a jelenlegi jogrend alapján önálló határozatot hozott, hogy díjmentesen ad át egy a város tulajdonába tartozó ingatlant. Konkrétabban, a roma kisebbségi önkormányzat részére egy meghatározott belterületi telket adna. Számunkra az is egy fontos kérdés, hogy ilyen ingyen telekre esetleg pályázhatnak egyéb civil szervezetek vagy egyesületek is akár, akik a város előre jutásán, építésén dolgoznak.

– Milyen feltétellel adja?

Azzal a feltétellel, hogy oda a roma önkormányzat adományokból épít egy kulturális központot, ahol imádkozhatnak, gyűléseket, hagyományőrző rendezvényeket tarthatnak.

– Mi a Mi Hazánk, illetve mi Érd lakosságának kifogása ez ellen?

Miután hírt közöltünk erről a tervezett lépésről, több lakossági megkeresés is érkezett hozzánk ugyanebben a témában, elkezdtük körbejárni az egész ügyet. Kiderült, hogy a környéken lakók semmiről nem tudnak. Nem lettek tájékoztatva arról, hogy az általuk lakó-pihenő övezetnek tartott helyszínen, egy olyan kultúrközpontot fognak létesíteni, amely megnöveli a lakókörnyezet gépjárműforgalmát, zajjal és egyéb kellemetlenségekkel járhat. Mi vélelmezzük, hogy nem csupán vallási események és kisebb csoportos hegedű oktatás van tervbe véve az említett központban. A kifogásainkat számos helyi lakos magáénak érzi. Idézzük fel, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon a polgármester azzal érvelt a Fidesszel szemben, hogy ő be fogja vonni a lakosságot minden egyes jelentős döntésbe. Ezt megtették mondjuk egy süngarázzsal kapcsolatban, amit majd egy parkba szeretnének építeni. Ebben az esetben a különleges jogrend mögé bújva próbálják átvinni tervüket, és megnehezíteni a környéken lakók életét. Ez messze van a lakossággal kommunikáló nyitott önkormányzatiságtól.

Pedig a választókkal való aktív kapcsolattartást ígértek, itt pedig csak álom marad a széles körű társadalmi egyeztetés.

– De ha jól sejtem, a roma kulturális központtal kapcsolatban nem tették meg ezeket az egyeztetéseket…

Titkolózás és időhúzás jellemzi ezt az ügyet. Jogosan gondolhatja a város vezetése, hogy 2020 nyarán történt események után sehol se fogadnák tárt karokkal ezt az intézményt. Érden egy meglehetősen durva bandaháború egyik csatájába csöppenhettünk. Emlékezzünk rá, hogy az egyik helyi benzinkútnál történt lövöldözés két bűnöző banda között. Amiről anno az egész ország nyilvánosságot szerzett.

– Ezek szerint ennyire élénken él az érdiek emlékezetben az eset?

Meglehetősen, legalábbis ez az eset igencsak rányomja még a bélyegét erre a tervezett roma kulturális központra. Nem szeretnék, hogy a következő hasonló incidens az utcájukban, az ő környékükön történjen, ahol élnek és a gyermekeiket nevelik. Sajnos valósak a félelmeik a lakosoknak. Ennél a pontnál pedig el lehet gondolkodni a jelenlegi kormányerők elmúlt évtizedbeli tevékenységén is. Így nyilván meg is válaszoltuk a kérdést, miért szeretnék ezt a telket titokban, fű alatt átadni a roma önkormányzatnak.

– Keresték önök az érdi önkormányzatot?

Természetesen, de nem reagálnak konkrét és határozott válaszokkal. Inkább időhúzást tapasztalunk. A helyi lakosok jogosan várnák a gyors és konkrét válaszokat kérdéseikre, de valószínűleg csak a törvényi kötelezettség utolsó napján fognak lépni vagy nyilatkozni az illetékesek. A saját választóinak sem válaszol a polgármester és a helyi képviselő.

Nem csak nekünk kell válaszokat adnia a város vezetésének, hanem a helyi lakosoknak is. Fontos kérdés, milyen vallási céllal szeretnék imahelynek az építményt, hisz a városban több vallás gyakorlására is megfelelő templomok, imahelyek állnak rendelkezésre, amit szerintünk diszkrimináció nélkül látogathatnak.

– Akad egyébként más probléma is helyszínen?

Az ominózus telek körül vannak 50 ill. 100 milliós értékű családi házak, társasházak is. Ha megépül a tervezett építmény, a fenti ingatlanok értéke rohamos zuhanásba kezdhet véleményünk szerint. Az ominózus telek környékén élők attól tartanak, hogy nincs garantálva számukra az, hogy a kulturális központ megnyitását követően ugyanolyan nyugodt marad az életük, mint eddig. Joggal kérdeztük mi is és kérdezik az érintett lakosok is, hogy milyen hatással lesz a roma központ a nyugalmukra, a közbiztonságra, és az ingatlanjaik értékére.

– Milyen eredményt vár a Mi Hazánk Érden az aláírásgyűjtéstől?

Érdemes egy kicsit máshonnan megközelíteni a kérdést. Érden korábban fideszes városvezetés volt, általában 60-40 százalék arányban oszlottak meg a politikai erőviszonyok a javukra, viszont él itt egy 5-6 ezer fős cigány közösség is. S bizony ők lehettek azok, akik eldöntötték a szavazást 2019-ben is. Bár konkrét bizonyítékunk nincs, így csak sejtéseink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy ez az önkormányzati telek egy titkos választási ígéret lehetett feléjük a háttérben. Ebből kifolyólag a Fidesz sem fog beleállni a témába, mert még ők is azt remélik, hogy visszakaphatják ezeket a szavazatokat. Meg sem lepődnék, hogy ezen felvetésünket mindkét oldalról támadás érné. De vállaljuk, hiszen mi a valóságban, Magyarországon élünk, és látjuk ugyanazon folyamatokat, amiket számos honfitársunk akár a saját szeme előtt is tapasztal, nevezetesen, hogy bizonyos társadalmi rétegeket csak használ, vagy kihasznál a politika, és saját vezetői rétege. De lényegében arra számítunk az aláírásgyűjtés megkezdésekor, hogy a lakosság készségesen segíteni fog nekünk és az itt lakóknak. Azt várjuk, hogy a tagságunkkal karöltve az érdi lakosok is gyűjteni fogják az aláírásokat. De itt szeretném jelezni, hogy a Mi Hazánk oldalán egy online petíciót is elindítottunk.

A lakók kérik a városban élőket, hogy az interneten is elérhető petíciójukhoz csatlakozzanak.

A további lépéseket pedig annak függvényében tesszük meg, mit reagál a városvezetés arra, ha kellő számban teszünk le aláírásokat az asztalukra. Természetes cél számunkra, hogy ne söpörhesse szőnyeg alá ezt az ügyet a helyi vezetés. Továbbá az is, hogy ilyen sunnyogás a későbbiekben véletlenül se történhessen meg a városunkban.

További híreink

Mulatozni indultak, majd jött a szokásos “szóváltás”, aztán a botok és karók

Kemény János

A szigorítások ellen tüntetnek a vendéglátósok

Irányi Dániel

Megverték a Fradi volt futballistáját

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen