3.7 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemeltKultúra

„Fogadj szívedbe egy Kárpát-medencei települést!”

Szívünk szakad immár száz éve, száz éve folyamatosan távolodnak egymástól a szétszakadt nemzetrészek. Nem annyira az elveszett terület a fontos, hanem nagyobb baj, hogy maga a nemzet szétszakadt. Ez az a bizonyos szétfejlődés. A szétszakadt részeket kis szálakkal összeköthetjük, meg lehet állítani a további távolodást, mondta el Surján László, a Charta XXI Egyesület elnöke a „Fogadj szívedbe egy Kárpát-medencei települést!” kezdeményezés mai online sajtótájékoztatóján.

A magyar nemzet egységéért tenni nemcsak kormányzati feladat, minden embernek van erre lehetősége. A „Fogadj szívedbe egy Kárpát-medencei települést!” erre egy jó lehetőség, amihez meg kell ismerni a tájat, a kultúrát, megszeretni az ottani embereket és odafigyelni rájuk, részesedni az ott élők öröméből és bánatából.

Surján László úgy fogalmazott:

az a feladat, hogy vigyázó szemünket most a Kárpát-medencére és annak egy kijelölt pontjára vessük. Ne csak a kormány szintjén szűnjön meg százéves magány, hanem az emberek között is! 

Örömmel számolt be arról, hogy még csak egy hete működik a honlap, de már a diaszpórában élők is felfigyeltek rá, Argentínából, az USA-ból, a skandináv országokból is vannak érdeklődők.

Telbisz Csanád mutatta be a december 13 óta elérhető honlapot, illetve azt, milyen módon lehet befogadni a kiválasztott településeket. Eddig 350 település „kelt el”.

Az akció védnökei: Böjte Csaba testvér, Grezsa István miniszteri biztos, Herczku Ágnes népdalénekes, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke és Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész.

Szili Katalin, is bekapcsolódott az online sajtótájékoztatóba, ahol elmondta, az elmúlt 10 évben a nemzetpolitika révén, gazdasági támogatásokkal sikerült segíteni a határon túli magyarok szülőföldön maradását. Egymás iránt nemcsak érzett, hanem vállalt felelősség ez.

A nemzeti együttműködés finomhangolását teszi lehetővé ez a program, szívemet-lelkemet én is beleteszem” – mondta az új kezdeményezésről és megjegyezte, hogy a Felvidékről Pozsonypüspöki az, ami a szívéhez nagyon közel áll.

A legtöbb eddig befogadott település egyébként éppen a Csallóközben és a Székelyföldön található.

Gál Péter ötletgazda elmondta, a közös történelem összekötött bennünket évszázadokig, de az utóbbi időben történtek olyan változások, amelyek szembefordították egymással a népeket. Újjászületések és feltámadások kísérik sorsunkat, de Szűz Mária köpenye alatt elférünk sokan.

(Forrás: ma7.sk – Kép: Bakos István András grafikus alkotása)

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben