21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Bűnügy Kiemelt

Isten, haza, Rogán- egy határmenti furcsa fiú története a KISZ-től a NER titkosszolgálatáig

Az előzetes találgatásoknak és elemzéseknek megfelelően az ötödik Orbán-kabinetben is a politikai kormányzás lesz a meghatározó vezérelv. Ez röviden annyit jelent, hogy a miniszterelnök a kormány döntéseihez keresi maga mellé (miniszternek) az általa kiszabott feladatra megfelelő szakembereket, akik képesek az érintett ágazatokon keresztülvinni az elvárásokat. Az irányítás Orbán Viktornál és legszűkebb testületénél (kormány feletti kormány) van, ráadásul a napokban felálló minisztériumok hatáskörei minden eddiginél jobban összekeveredtek. A struktúrában párhuzamosságok vannak, ezek rivalizálást és feszültséget fognak okozni, így a miniszterelnök biztos lehet abban, hogy senki sem tud túlságosan megerősödni a többiekhez képest.

Az új kormányban sok különböző karakter található. Van itt egyetemi tanár, orvos, jogász, kispadra ültetett exminiszter, futsallos, de még londoni nagykövet is. Egy azonosság biztosan van a kormány tagjai között, nevezetesen az, hogy Orbán Viktor egyikőjüktől sem a “miértekre” kíváncsi, hanem a “hogyanokra”.

Hogyan lesz valakiből KISZ-titkár után a keresztény-konzervatív kurzus legfőbb kommunikátora? Hogyan tud valaki egyszerre kampányolni a bevándorlás ellen és üzletelni a letelepedési kötvényekkel? Hogyan lehet egyik napról a másikra milliárdos találmánnyal előrukkolni? A választókon kívül kiknek az érdekeit kell még ahhoz képviselni, hogy valaki az ötödik kerület polgármestere lehessen, benne a kétes hírű szórakozóhelyekkel? Hogyan lehet elérni, hogy valakit maga Kis Grófo nevezzen bulibárónak? Ki az az ember, akinek nevét inkább még a tőle elvált felesége is megtartja? Mit jelent a guccikereszténység?

A fenti kérdések közül néhányat közelebbről is megvizsgálunk. Főszerepben a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal. 

Rogán Szakonyfaluban, az Őrségben nőtt fel, politikai pályafutását még a Fidelitas megalapítása előtt elkezdte. Természetesen a KISZ-ben, ahol alapszervezeti titkárságig vitte.

Korabeli újságcikk Rogán aláírásával az “egyre népszerűbb” KISZ-es rendezvényekről.

Rogán életrajza ezt követően már csak a politika keretein belül értelmezhető, a miniszter 1997-től lett tagja Fidesznek, 1998-tól már parlamenti képviselővé is vált. Diákéveiről nem sok anyag maradt fent, de néhány éve előkerült egy videó, amelyben már arról nyilatkozik, hogy egy kis szerencsével akár a gyakorlatban alkalmazhatja az egyetemen tanult modern ismereteket. A rövid összeállításban hárman szerepelnek. Rogán, Rogán diáktársa, és a riporter.

Az elsőre mindenki emlékszik. Rogánnak ez 23 évesen adatott meg partnerével együtt egy TDK versenyen. A közös győzelem utáni nyilatkozat pillanatai.

Fura egybeesés de úgy alakult, hogy a diáktársból később a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára lett, de a riporter is eljutott egészen a Mediaworks stratégiai igazgatói posztjáig.

Rogán pályafutásának további része innentől már nyitott könyv, ellentétben a vagyonnyilatkozatával, amelyet legendás feledékenysége miatt többször is javítani kényszerült. Pontatlan tulajdoni hányadok, kifelejtett ingatlanok és gépjárművek miatt sorozatos magyarázkodás kíséri közéleti jelenlétét, de az összképhez viszonyítva ezek eltörpülnek a többi visszatetszést keltő eset mellett.

A médiában többször is vállalt olyan megjelenéseket, ahol nem kizárólag politikusi mivoltában tetszeleg. Húsz évvel fiatalabb felesége oldalán a Mr és Mrs című vetélkedőben is maradandót alkotott.

Egy szerepjáték a sok közül, amit a hitvesi pár a kamerák előtt próbált ki először.
A szerelem múlik, a luxus megmarad. Rogán itt már új feleségével látható. Barbarát a híradások szerint már meg is hitelezte a Budapest Bank mintegy 1600 millióval. A jelek alapján szükséges is a tőkebevonás, ugyanis Barbaránál egyetlen óra ára 20 millió.
Itt látható az a bizonyos óra. A Rogán Barbara által a képen hordott modell egy Audemars Piguet Royal Oak, amiben utólagos gyémántberakás van. Azt a kép alapján nem lehet megállapítani, hogy a tok anyaga acél vagy fehérarany, de ebben a kategóriában ez már nem is eredményez lényegi árkülönbséget: az óra ára 17-21 millió forint körül mozoghat.

Rogánék rendszeres vendégei voltak Hajdú Péter Frizbi műsorainak is, de bulvárlapból sem akad olyan amely ne foglalkozott volna az időközben celebbé vált Gaál Cecíliával, aki néhány éven belül kitört a szokásos háttérben maradó, jótékonysági gálákon parádézó politikusfeleség szerepéből.

A házaspár rövidesen a legnagyobb üzletekben, vállalkozásokban szerzett érdekeltséget, Rogán az V. kerület polgármestereként a gazdasági életnek is aktív szereplője lett. A kerület éjszakai életéhez is ezer szállal kötődött. A hírhedt diszkópápa egyik kijáróembere 2011-ben még azzal is megvádolta, hogy Rogánhoz kerülhetett a kenőpénzből is, amit Vizoviczki László juttatott a polgármesteri hivatalba azért, hogy nyitva maradhasson az egyik szórakozóhelye. Rogánnak annyira kellemetlenné vált ez az ügy, hogy beperelte Vizoviczki belső pénzügyi ellenőrét aztán rájött, hogy a téma napirenden tartása is kellemetlen neki, ezért később ejtette a pert.

A megszerzett javakat nem csak feleségére, hanem magára is előszeretettel költötte, aminek köszönhetően még az erős mezőny ellenére is túltett párttársain.

A fideszes urizáló politikus képéhez a legtöbben Rogán arcát társítják.

Az “álompár” egyszerre vált az újgazdag ízléstelenség és luxus szimbólumává. A rosszindulatú kommentelők azt is a miniszter szemére vetik, hogy Cecílián kívül házasságuk alatt még több nőhöz is köze lehetett. Volt olyan, aki még VV Fanni eltűnéséhez is hozzáképzelte Rogán közreműködését.

Ezekről érdemben semmit nem lehet tudni, de az biztos, hogy Rogán több mindent is felpróbált. Már ami a luxusmárkákat illeti. Byealex sem tudná megénekelni azt a Gucci, Louis Vuitton, Balenciaga-mennyiséget, amit a közgáz egykori stréberéből lett parlamenti manöken magára (k)ölt.

Ez a Louis Vuitton táska karrierjének legemlékezetesebb darabja. Rogán mintegy kabalaként vitte be magával a ‘nemzet templomába’ a luxusdarabot. A médiabotrány miatt később a miniszter arra kényszerült, hogy egy jótékonysági árverésen túladjon kedvenc darabján.
“Nem baj! Van másik!” – Rogán évekkel később egy másik milliós irattáskával a T. Házban.
Jótékonysági mikulás nap- Cecíliának sikerült félmilliós csizmában megajándékoznia a szegénysorsú gyerekeket.
Komoly darab, komoly nőknek.
“21, 22, 23, magyar baka a legelső a világon” -Rogánék gardróbjában a Lagerfeld papucs mellett a huszár jelmez is elfért.

A fényűző rogáni életmód egy idő után annyira nyűgös lett, hogy még Orbán Viktor is kénytelen volt nyilatkozni. Emlékezetes, hogy a miniszterelnök a ház falain belül egy azonnali kérdésre válaszolva tudatta, hogy őt nem zavarja a luxus és a Rogánt ért támadások csak megerősítik szövetségesének pozícióját.

Elemzők egy csoportja a fenti időszakra teszi annak a Fideszen belüli folyamatnak a végét, amikorra a régivágású, tisztességesnek, vagy legalábbis emberibbnek tartott politikusok önként, netán nyomásra, de kiszorultak a párt első vonalából.

A Rogán Antal féle luxus médiában is megjelent nyomait lehetetlen hiánytalanul felidézni.

A 2016-os népszavazás idején bemutatott helikopterezés

és az azt követő kommunikációs paso doble hosszú hetekre tematizálta a szerkesztőségeket.

Az eset lényege, hogy Rogán helikopterrel érkezett Szabó Zsófi fényűző esküvőjére, miközben a kormány épp egy Rogánék által lebutított kérdéssorról való népszavazással akarta megállítani a migránsáradatot. Rogán először letagadta, hogy magáncélból helikopterezett, majd a fényképek nyilvánosságra hozása után már arra hivatkozott, hogy ő még azon a napon mindent bevallott és különben is a felesége kérésének kellett eleget tennie.

A minisztert ezután látványosan jegelték, pedig Bencsik András azzal mentegette, hogy egy ilyen kiruccanást bármilyen középosztálybeli magyar megengedhetne magának. Rogán hónapokra eltűnt a nyilvánosságból, majd visszatérése alkalmából meghirdetett egy sajtótájékoztatót, amelyben az eredeti tervek szerint a Juhász Péterrel való pereskedésének aktuális állásáról számolt volna be, de az események más fordulatot vettek, a többi már médiatörténelem.

A népszavazáshoz szorosan kötődik, hogy a kormányzati kommunikáció kialakításáért felelős politikus a bevándorlás tematizálása közben nagyot szakított a letelepedési kötvényeken, amiket cégeken és strómanok cégein keresztül módos külföldieknek értékesített. A letelepedési kötvények vásárlása ekkoriban szerte Európában kedvelt módszere volt a nemzetközi bűnözői köröknek és a terrorszervezeteknek is.

A letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos adatokat végül két és fél év után a G7-nek sikerült kiperelnie, beszédes, hogy az Államadósság Kezelő Központtól. A Fidesz-közeli, túlnyomó többségében offshore cégek 160 milliárdot kaszáltak. Ebből 102 milliárd volt a szolgáltatási díj, amit a külföldiek fizettek, és 60 milliárd forint volt a kamat, amit a magyar adófizetők állnak. A magyar állam  legkevesebb 34,7 milliárd forintot utalt olyan cégek számlájára, amelyek a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Máltán és Szingapúrban vannak bejegyezve.

A letelepedési programból az állam nem profitált, sőt a túl magas kamatok miatt több milliárd forintot bukott, a Transparency International tanulmánya szerint konkrétan legalább 21 milliárdot bukott az állam a letelepedési kötvényeken. Az egész programon csak és kizárólag a Fidesz-közeli közvetítő cégek nyertek.

Az ötletgazda és a projektmenedzser a kezdetektől fogva Rogán volt.

Az első, és legjövedelmezőbb közvetítőcégeket az ötletgazda Rogán Antal javasolta, és a többi is csak az általa vezetett gazdasági bizottság beleegyezésével kaphatott engedélyt. Az egész ügyet rohamtempóban kellett keresztülverni a parlamenten, és a legfontosabb kérdésekben valamiért a Rogán vezette gazdasági bizottság döntött.

Rogán adta be a törvényjavaslatot, ő vezette fel a gazdasági bizottság ülésén az ülésről készült jegyzőkönyv szerint, kizárólag ő próbálta érdemben megvédeni az egyébként kissé súlytalan kritikáktól. Kezdetben úgy volt, hogy az NGM fogja ezt intézni, de rögtön – a leirat szerint – hozzátette Rogán, hogy “hát ez már a kormány belső szabályozási kérdése, hogy ennek egyébként a kiadását hogyan alakítja ki”.

Úgy alakult, hogy kötelezően bejöttek ezek a közvetítőcégek, akikről szintén Rogán győzte meg a bizottságot, hogy nem lehet kizárni a titkos hátterű offshore cégeket, hiszen “sok cégforma mögött el lehet bújni” egyébként is, és ezek nem is Magyarországon fognak működni.

Rogán azt is bizonygatta, hogy a valós tulajdonost érdemes megtudni, egy olyan cégformánál, amit legfőképp azért választanak, hogy ezt eltitkolják. Mindenesetre elsőre pont a későbbi legnagyobb közvetítőcég jelentkezett a gazdasági bizottságnál, akiket véletlenül Rogán épp ismert, utánuk nézett, és “nagyon megnyugtatták a nevek”. Közülük néhányat fel is sorolt, olyan szinten méltatva őket, hogy “komoly emberek”, “jegyzett üzletemberek”, “életrajzuk impozáns”. Ennyivel be is érte a bizottság.

Furfangos főszereplőnknek feltalálóként is összejött a nagy dobás. Rogán Antal 420 milliót keresett informatikai szabadalmából.

És, hogy mi is volt ez a világraszóló nagy ötlet?

Egy elektronikus dokumentumok ellenjegyzésére és személyazonosság igazolására szolgáló rendszer “feltalálása”, majd értékesítése.

A bombaüzlet több ponton is sántít. Rogán feltalálótársai és a találmányt megvásárló Mobilsign között régi jó kapcsolat volt, de a technológiát már a Magyar Telekom is évek óta használta. Azt nem lehet tudni, hogy a találmány pontosan kinek az ötlete alapján valósult meg- a legkevesebb esély arra van, hogy Rogánén.

Óriási szerencséje volt, mert ha nem találják fel a telefont, akkor ő sem tudja feltalálni az e-aláírásokat…

Így érkezünk el 2021 végéig, amikor is az azóta legerősebb ellenzéki párttá vált Mi Hazánk évekig tartó, szisztematikus munkájának köszönhetően kirobban a végrehajtói botrány. Az első nevek az igazságügy környékéről érkeznek. A miniszterhelyettes Völner kenőpénzeket fogadott el a kamara elnökétől, Schadl Györgytől. Rogánnak egyik apparátussal sem lenne dolga, de lássanak csodát:

a szakonyfalui csodagyerek neve még ebben az ügyben is előkerül.

Rogánt és új feleségét a lehallgatott anyagokban csak Tóniként és Barbiként hivatkozzák. Információk szerint kabinetfőnökén, Nagy Ádámon keresztül részesévé vált a Völner-botránynak. Kiszivárgott nyomozati anyagok alapján a volt igazságügyi államtitkárt megvesztegető Schadl György elintézte, hogy Rogán kabinetfőnöke a Pécsi Tudományegyetemen vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet. A gyanú szerint Nagy Ádám meg sem jelent a vizsgán, ráadásul még az egyetem rendszerében is Schadl intézte a jelentkezését. A lehallgatott anyagokban az is szerepel, hogy a későbbiekben is folyamatosan egyeztettek Nagy előmeneteléről és vizsgáiról.

Völner-Schadl egyeztet a Kabinetfőnök vizsgájáról.

Sokatmondó tény az is, hogy Rogán válása után a kabinetfőnöke édesapja vásárolta meg a Cecília nevén lévő ingatlant. Mindemellett Nagy Ádám felesége önkormányzati bérlakást is szerzett az V. kerületben Rogán polgármestersége idején. A szívesség bizonyára nem esett nehezére az egykori polgármesternek, így is minden a családban marad, tudniillik

Nagy Ádámban Rogán Antal egyik fiának keresztapját is tisztelhetjük.

Nyílt titok, hogy Rogán a konfrontatív feladatai, nárcisztikus személyiségége és extravagáns életmódja miatt több párttársával is ellenséges viszont tart fent. Navracsicsot, Lázárt, de legfőképpen Pintér Sándor belügyminisztert sorolhatjuk ide. Pintér eddig az összes Orbán Viktor által életre hívott kormányban belügyminiszter volt, a titkosszolgálatok régóta hozzá tartoznak. Feltételezhető, hogy a Völner-Schadl ügy Rogánhoz köthető szálát nála kevesen ismerik jobban.

Az új, 124 igennel megszavazott struktúrában botrányai ellenére Rogán Antal ismét kulcsszerepet kap. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője lesz, de nem a poszt elnevezése a fontos, hanem azok a hatáskörök, amikkel feltöltötték. Márpedig Orbán Viktor most teljesen összekeverte a feladatköröket.

Egészen hihetetlen, hogy az a titkosszolgálat, amely eddig végezte például a Völner-Schadl-Rogán(?) ügy kinyomozásához szükséges lehallgatásokat most Rogán Antal irányítása alá kerül.

Rogán Antal – Varga Judit
Orbánnál minden Rogánt ért kritika csak megerősítette a miniszter pozícióját

Áttételesen tehát, de az ötödik Orbán-kormányban egyértelműen Rogán Antal feladata lesz a korrupció elleni harc, különös tekintettel az állami, gazdasági és a politikai szféra szereplőinek ellenőrzése. Ezen kívül a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok is a Miniszterelnöki Kabinetirodához fognak tartozni.

Rogán Antalból a következő ciklusban a titkosszolgálatok teljhatalmú ura lesz. Ha van olyan kormánytag, aki igazán tudja, hogy hol kell/kellene keresgélnie a zavaros ügyek után, akkor Rogán biztosan ilyen.

Elméleti síkon nézve akár még sikeresen és jól is el tudná látni a feladatát. Rablóból lesz a legjobb pandúr, de főhősünket nem foglalkoztatják a miértek, az elméletek, vagy az ideológiák.

Rogán Antal az újabb fideszes kétharmadnak köszönhetően a valaha volt legmagasabb rangjában testesítheti meg a morál nélküli kormányzás arrogáns pragmatizmussal kiegészülő guccikeresztény hatalomgyakorlását.

 

 

További híreink

Karácsony Gergely nyert Budapesten

Kemény János

Több jelzőtáblát kidöntött a részeg sofőr, két óra alatt kétszer fogták el

Kiss Albert

Hatvan év gramofonlemezei hallgathatók meg online

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen