4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldVélemény

Mitől férfi a férfi? – gondolatok a Nemzetközi Férfinap alkalmából

A férfi. Legyen akár kisfiú; ifjú; értett, felnőtt férfi; édesapa vagy nagypapa; az élete minden szakaszában szerepet tölt be, melyek okán joggal mondhatjuk, nélkülözhetetlen tagja a társadalomnak. Napjainkra sokféle elvárásnak, szerepmodellnek kell megfelelniük. Nézzük melyek ezek!

A nemi szerepek biológiai eredetűek. Azok a viselkedésformák maradtak meg az évezredek során, amik a túlélés esélyeit biztosították, azonban az elvárt szerepek mennyisége a társadalmi élet fejlődésével egyre csak nő.

Már kisfiúként az iskolában ők a bátor kis hősök, akik fociznak, karatéznak, a közben szerzett sebeiket büszkén viselik, mutatják, mint harci sérülést. Maguk merik kihúzni a mozgó tejfogukat, segítenek odahaza apának. Humorosak és ha kell, ők cipekednek a lányok helyett.

Egy férfi határozott, nem adja fel, nem sír, nem esik kétségbe, megtalálja a megoldást, józanul, higgadtan gondolkodik, fizikai feladatokat ellát, segítséget nyújt. A férfi genetikai adottságaiból fakadóan erősebb, hormonjai miatt bátrabb, általában nagyobb benne a küzdőszellem és a kitartás, mint a társadalom női tagjaiban. Ennek megfelelően a nőitől különböző szerepeket vállal.

A történelemben betöltött férfiszerep igen jelentős. A hadvezérek, királyok, az ország irányítói a férfiak közül kerültek ki. A harciasság, a küzdőszellem, a tenni akarás hajtja a férfit, így egyre nagyobb célok elérésére törekszik. Szükség van rá, mint magyar hazafi, de szükség van rá, mint társ és mint apa.

A kapcsolatokban a nők a férfiban az udvarias, előzékeny, biztonságot nyújtó személyt keresik, a hagyományos értékeket és férfiszerepet képviselő, megbízható társat. Egy igazi férfi a kapcsolatokban védelmez, gondoskodik, felelősséget vállal, elköteleződik.

Egy csupa nagybetűs FÉRFI, aki elsősorban ember – olyan, akinek értékrendje van ebben az értékvesztett világban, – neveléséből eredően ismeri szerepeit és tisztában van azok fontosságával. A házasságban a mindennapi élet terheit társként cipelő komoly szereplő, ahol szükség van döntéshozó képességére, fizikai erejére, de megértésére, türelmére, határozottságára is. A feleségének erős támasza. A családfenntartó szerepet is magára kell vállalja, amikor felesége a babájukkal marad odahaza. A családban is különböző szerepeknek tesz eleget, a kislányainak a hős, bátor apukája, aki nem fél a sötétben, aki megmenti őket, ha pók van a hálószobában, akinek a kis hercegnői lehetnek, aki őket örökre védelmezni fogja. A fiainak példa, a kemény, bátor harcos, amilyenné szeretnének majd ők is válni. A mindentudó, aki a legbonyolultabb matekleckében is segíteni tud.

A munkában elsősorban ő a ház körüli teendők elvégzője, kertet ás, állatot etet, kitakarítja az ereszt, létrára mászik, ő megy fel a padlásra és ő megy le a pincébe is. Fát hasogat, befűt, épít, bont, szétszed és összerak bármit, amire szükség van. Ő sokkal jobban el tudja viselni a hideget, így ő megy ki, ha be kell állni télen az autókkal a garázsba, ő sokkal inkább képes a korán kelésre, így reggel ki is áll azokkal. Ha a kis csemete az édesanyjával szeretne aludni, apának a kanapé is kényelmes. A humort félretéve, a férfi a kényelmét sokszor feláldozza a családjáért.

A fentiek mellett a munkahelyi szerepeinek is sorra eleget kell tennie. Ez olyannyira szerteágazó, hogy nem részletezném, de szerepei ott sem csökkennek. Mindeközben számítanak rá idős szülei, náluk is mindig adódik férfimunka, tennivaló, alig várják, hogy felnőtt fiúk hazalátogasson és ténykedjen a ház körül. Úgy gondolom tehát, hogy egy napot igazán szánhatunk arra, hogy a férfiak családban, társadalomban és történelemben betöltött szerepét elismerjük, megbecsüljük őket és tudassuk, hogy nagy szükségünk van rájuk. Arra, amit nyújtanak, arra, ahogy – bár néha nem értjük, miért úgy – gondolkodnak és cselekszenek.

Tudatjuk ezúton, hogy nekik is szabad hibázni, néha gyengének lenni, olykor félni is. Mert mi akkor is tudjuk, hogy mennyi mindent tesznek nap, mint nap értünk, a családjukért, a gyermekeikért, a munkájukban és a jövőért! Minden férfinak ezúton kívánok a nők nevében jó egészséget, sok erőt, kitartást, boldog életet és megbecsülést.

Mindannyian mások, sokmindenben különböznek, de számunkra, nők számára mindaddig ilyen értékesek maradnak, míg identitástudattal a hagyományos szerepeikben tesznek mindennap egy lépést a gender propaganda ellen, megőrizve mindazt a tőlünk való különbözőségüket, amitől ők férfiak, apák és nagypapák!

Gulyás Anita

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben