13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

“Rezsivédelem”: óriási számban mennek tönkre a cégek, dolgozókat kénytelenek elbocsájtani

Több mint 1600 vállalatvezető megkérdezésével készített körképet a Portfolio.hu arról, milyen hatással lehet a cége működésére az energiahordozók árának drasztikus emelkedése. A vállalatvezetőktől többek között azt kérdezték, hogy várakozásaik szerint változik-e a vállalkozás energiaszámlája a következő fél évben, idén költségeik mekkora részét teszi ki az energiaár, milyen mértékű áram-, illetve gázáremelésre számítanak, és hogy milyen módon alkalmazkodik a vállalkozás a növekvő energiaköltségekhez.

A felmérés ijesztő, de nem meglepő eredményeket hozott (a Potfolio.hu arra felhívta a figyelmet, hogy a felmérés nem reprezentatív, de a nagy elemszámú minta miatt valamennyire mégis iránymutató lehet). A főbb adatok felsorolásszerűen:

  • A válaszadók egyharmadának már most sincs hosszú távú szerződése, közel harminc százalékának van, de hamarosan lejár, és új ajánlatot várnak. Mindössze a cégek 11-11 százaléka mondta azt, hogy olyan hosszú távú szerződése van, ami még nem jár le, vagy hogy nemrég már drágult az energiahordozója, de most egy ideig fixen azon az áron kapja.
  • Akik drágulásra számítanak, azoknak nem egészen 30 százaléka 10-100 százalékos emelkedést valószínűsít, 18 százalékuk a 400 százalékos drágulást sem tartja kizártnak, és 14 százalékuk szerint ennél is nagyobb mértékű emelkedésre számít. A gázárak több mint négyszeresére emelkedését a válaszadók 24 százaléka várja.
  • A megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy árat kell emelnie az energiaválság miatt, de 52 százalékuk tervez emellett vagy ehelyett energiatakarékosabb működést (ennél a kérdésnél több választ is meg lehetett jelölni). A cégek 22,9 százaléka a munkaerőn spórolna, elbocsátásokat tervez, 13,8 százalékuk – tehát nagyjából minden hetedik – azt válaszolta, hogy bezárja a boltot.

„Kampó” – mondta egy kevesebb mint tíz főt foglalkoztató gyógyszertár vezetője (aki azért az áremeléssel és költségcsökkentéssel is megpróbálkozik); ő arról számolt be a lapnak, hogy az áramköltsége 7,5-szörösére, a gázszámlája 9,3-szorosára növekedik az új energiakereskedői ajánlat alapján – írja a Telex.

Egy idegenforgalmi vállalkozás – amely a lap szerint a 10-30 főt foglalkoztatók közé tartozik – télire bezár, „reméljük, tavasszal ki tudunk nyitni”. Egy 6-10 főt alkalmazó, szolgáltató szektorban lévő vállalkozásnál úgy fogalmaztak: „horror áron tudtunk csak szerződni – tízszeres áron kapjuk majd a gázt”, a 14 milliós gázszámlájuk így 150 millió forintra nőhet, ami az áram drágulásával együtt azt jelenti, hogy a „jelenlegi helyzet szerint a cégünk teljes éves árbevétele sem lesz elég a gáz- és a villanyszámláink kifizetésére.”

(Fotó: smartlegal.hu)

További híreink

Így épült fel 10 nap alatt a koronavírus kezelésére épített kórház

Szabó Norbert

Szabadulása után indult betörni

Irányi Dániel

Orosz-ukrán háború- a Betyársereg elindult Kárpátalja felé

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben