daextlwcn_print_scripts(false);

Horthy Miklós születésének 155. évfordulóján ünnepélyes ülést tartottak a parlament Felsőházában a Vitézi Rend és a Mi Hazánk Mozgalom, illetve Dúró Dóra országgyűlési alelnök szervezésében. Felszólalt v. Takaró Károly nyá. dandártábornok, protestáns tábori püspök, Popély Gyula, az MTA doktora és dr. v. Raffay Ernő egykori honvédelmi államtitkár is.

A Vitézi Rend egykor és ma című konferencián Dúró Dóra ülésvezető elnök köszöntötte Tisza Istvánnét, a néhai miniszterelnök dédunokájának feleségét és Szent-Iványi Ágnest, Horthy Miklós utolsó diplomatájának özvegyét. Jelen volt Jónyer István, A Nemzet Sportolója, asztalitenisz világbajnok, valamint polgármesterek és a Mi Hazánk mind a hat országgyűlési képviselője.

Csűry Csaba a Vitézi Rend társadalmi és közéleti kapcsolatokért felelős törzskapitányának köszöntője  után prof. dr. Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi tanár A Felsőház szerepe a magyar jogrendszerben címmel tartott előadást, majd prof. Dr. Popély Gyula, a Fekete István Szabadegyetem igazgatója Horthy nemzetegyesítő szerepéről beszélt.

Dúró Dóra felidézte: 1992-ben hiába próbálták meghátrálásra bírni a kormányt egy SZDSZ-es interpellációban, miután a Honvédelmi Minisztérium képviselői is megjelentek a Vitézi Rend avatásán, Raffay Ernő válaszolt honvédelmi államtitkárként: „A Honvédelmi Minisztériumnak kötelessége széles körű kapcsolatokat kiépíteni és ápolni mindazon alkotmányosan működő, bejegyzett társadalmi szervezetekkel, amelyek zászlajukra tűzik a haza védelmének ügyét. Ezért vettek részt a Honvédelmi Minisztérium képviselői a Vitézi Rend magyarországi tagozatának rendezvényén, és biztosíthatom a képviselő urat arról, hogy korántsem kizárt az, hogy ez a jövőben is elő fog fordulni, csakúgy, mint más, törvényesen működő társadalmi szervezet esetében.” E mondatokat 2023-ban viharos taps követte, majd Raffay Ernő ezúttal történészként szólalt fel A Horthy-korszak és a Vitézi Rend címmel. „Amikor a belső és a külső ellenség a nyakunkon ült, a kormányzónak nélkülözhetetlen szüksége volt az általa alapított Vitézi Rendre. Ki kell mondani, a trianoni békediktátum szörnyű csapás volt, de még szörnyűbb lett volna, amit a minket körülvevő országok akartak. A szerbek a Balaton déli partjáig, a románok a Tiszáig tolták volna ki a határaikat. Ha eredeti tervük valóra válik, alig maradt volna valami Magyarországból”, fogalmazott Raffay.

Az immár 7000 tagot számláló Vitézi Rend hazánk egyik legnagyobb társadalmi szervezete, állami támogatás nélkül végzi közhasznú tevékenységét többek közt a kultúra, a hagyományőrzés, a hadisírgondozás, a katasztrófavédelem, a karitatív missziók, a hazafias és honvédelmi nevelés, illetve a sport- és önvédelmi oktatás területén. Molnár-Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya felszólalásában rávilágított: a Vitézi Rend az alapító Horthy Miklós végakaratának megfelelően nemcsak beszél a nemzetről, hanem tesz is érte, pl. az ukrajnai háború kitörése után a kárpátaljai magyaroknak 40 tonna adományt vittek. Hangsúlyozta, hogy a rend politikailag független, ugyanakkor nyolc évtized után a nemzet templomában ülésezni hatalmas élmény és lehetőség.

Jobb szélen Miklós Árpád egykori MDF-es, majd MIÉP-es országgyűlési képviselő, aki ma a Mi Hazánk politikusa

A főkapitány az eseményen elismeréseket is átadott

 

Bárány János, a Vitézi Rend törzskapitánya, rendőr százados és Novák Előd, a felsőházi ülés főszervezője

 

(Blikk nyomán, fényképek: Mészáros Ödön, Bogoly Zoltán, Cavalli Mátyás, Dolla Jakab)

 

A Twitter- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

IMPRESSZUM

Felelős kiadó: Innovatív Kommunikáció Alapítvány
Főszerkesztő: Horváth Tamás

© 1999 – 2024 Magyar Jelen, magyarjelen.hu
Exit mobile version
daextlwcn_print_scripts(true);