5.1 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Belföld Bűnügy

22 hónappal megúszta 4 éves büntetését Mengyi Roland a kecskeméti luxusbörtönben

Információk szerint elhagyhatta a börtönt a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, Mengyi Roland. A Voldemort néven is elhíresült Mengyinek egy korrupciós ügy miatt kellett bíróság elé állnia, a 2019-ben született jogerős ítélet – súlyosítva az elsőfokú döntést – négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a kormánypárti politikusra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt. 2020. január közepén vonult be a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe.

A volt fideszes képviselő a kirótt négyéves büntetésből mintegy 22 hónapot töltött rács mögött. A kiszabott börtönbüntetés időtartamának a harmada jó magaviseletre tekintettel elengedhető, és ezen felül még legfeljebb 10 hónapnyi reintegrációs őrizet is adható azoknak, akiknek nem erőszakos bűncselekmény miatt kell ülniük, és öt évnél rövidebb a szabadságvesztésük. Így összességében Mengyi esetében a négyéves büntetés éppen 22 hónapra redukálható – így nemrégiben szabadulhatott.

Az információval kapcsolatban a lap megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ám onnan azt a választ kapták, hogy a fogvatartottak minden adata „bűnügyi személyes adatnak” minősül, ezért „a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget konkrét személyre vonatkozó válaszadásra”. Futó Barnabás ügyvéd, aki Mengyi védője volt a bírósági perben, azt mondta, nincsenek információi egykori védencéről, mert megbízatása az ítélethirdetés után megszűnt.

Sikerült viszont a régi telefonszámán elérniük magát Mengyi Rolandot, ami azt jelzi, hogy a hívás idején biztosan valószínűleg nem tartózkodott büntetés-végrehajtási intézetben, mert a szabályok alapján saját telefont nem használhatnak a fogvatartottak a börtönben. A rabok számára ellenőrzött körülmények közt biztosított ugyan a telefonálás lehetősége, de csak feltöltőkártyás mobillal, és kizárólag a regisztrált kapcsolattartó személyekkel beszélhetnek. Magyarán senkit nem lehet csak úgy felhívni a börtönben, bár Mengyi Roland ennél húzósabb eseteket is el tudott már intézni politikusként.

A volt parlamenti képviselő, miután megkérdezték, hogy valóban a reintegrációs program keretében engedték-e ki Kecskemétről, annyit mondott: Nem vagyunk olyan baráti viszonyban, hogy erről nyilatkozzak. Majd azt közölte, hogy mivel „nagyon rég” nem képviselő, már közszereplőnek sem tekinthető, ezért azt szeretné, ha cikket sem közölnének róla.

Hivatalos reakció és Mengyi megerősítése híján ugyanakkor az sem kizárható, hogy Mengyit éppen az évente néhány napra biztosított eltávozása idején érték utol a saját telefonján.

A jogász végzettségű Mengyi, aki 2010 és 2018 között két cikluson át volt Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik egyéni képviselője, azért került börtönbe, mert segítséget nyújtott volna egy több százmilliós uniós támogatás lenyúlásához, és 10 millió forintot kért azért, hogy a vele kapcsolatban álló vállalkozók nyerjenek a pályázaton.

A bukott politikusnak a csak parkettásként emlegetett VIP-börtönbe kellett bevonulnia. A kecskeméti bv-intézmény egyágyas lakóhelyiségei igencsak kényelmesnek számítanak más magyar börtönökhöz képest, így igen népszerűvé is vált a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók között, és több politikus is megfordult már az alig több mint 50 fő befogadására alkalmas fegyintézetben.

Mengyi Rolandot 2018-ban már nem indította a Fidesz az országgyűlési választáson, az ellene indult büntetőügy vádemelési szakaszában derült ki, hogy nem számol vele a kormánypárt. Politikusi pályája után ingatlanfejlesztőként tűnt fel. A hvg írt arról, hogy

az exképviselő Európa legnagyobb ingatlanos kiállításának, a müncheni Expo Realnak a résztvevői között fejlesztőként bukkant fel,

mint aki a sajóörösi Immosolutions Kft.-től érkezett az eseményre.

Utóbbi társaság Mengyi Ramóna tulajdonában van, aki a volt fideszes képviselő utolsó vagyonbevallásai alapján a felesége. Az asszony több mint féltucat cégben érdekelt, közvetlen tulajdona az említett Immosolutions Kft. A főtevékenységként ingatlankereskedelemmel foglalkozó cég, noha kiemelkedő forgalma nincs, nyáron jelentős üzletbe vágott. A vállalkozás három budapesti, V. kerületi ingatlan átalakítását végzi a Semmelweis utcában, amihez 325 millió forint hitelt vett fel az osztrák Oberbanktól – derült ki a cenzúrázott jobboldali honlap cikkéből.

További híreink

Orbán Viktor: Vagy birodalom lesz Európából vagy megmaradnak a nemzetállamok

Gabay Dorka

Előállítottak egy férfit a nantes-i székesegyházban keletkezett tűzzel kapcsolatban

Dunai Tibor

Egy bőröndbe zárta, így szabadult meg beteg kutyájától a kiskundorozsmai állatkínzó

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen