13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

A béremelés módjáról beszélt Lantos János a Spirit FM-ben

Ma reggel a Spirit FM Aktuál c. műsorában Rónai Egon műsorvezető vendége volt Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetjének elnöke. A Mi Hazánk javaslatairól beszélgettek, hogy milyen módon lehetne elérni, hogy Magyarországon emelkedjenek a bérek.

Lantos szerint erről jelenleg még az eddigieknél is fontosabb beszélni, mert az infláció és a rezsimegszorítások még értéktelenebbé teszik a magyarországi béreket, és gyakorlatilag minden szektorban béremelést követelnek a dolgozók.

Rónai Egon kérdésére, hogy a béremelést mégis hogyan lehetne megteremteni, egy hármas felosztással válaszolt a Mi Hazánk politikusa. Szerinte külön kell választani a multikat, a kis- és közepes magyar vállalkozásokat, illetve az állami cégeket.

– A multiknál lenne pénz béremelésre, de az eddigi kormányok kivételezettként bántak velük, és a jelenlegi mesterségesen létrehozott energiaválság miatt is őket kellene megadóztatni, az így befolyó összegekből jutna béremelésre is – emelte ki. – A magyar vállalkozások, a kkv-szektor helyzete nehezebb, mert ők még ha akarnának sem tudnának béreket emelni, emlékezzünk rá, hogy a minimálbér megemelése is komoly gondokat okozott, itt új adópolitikára van szükség, mérsékelni kell a jövedelmeket sújtó adóterheket – folytatta.  – Az állami cégek esetében magának az államnak volna hatása a bérekre, ehhez azonban meg kell szüntetni a nagy, korrupt vízfejeket, melyek jelentős gátjai a források felszabadításának – nyomatékosította, s hozzáfűzte, ha az állam emelné alkalmazottainak bérét, az olyan piaci folyamatokat is elindíthatna, amely magával hozhatná a többi szektor fizetéseinek az emelkedését is.

Rónai Egon kíváncsi volt arra, hogyan kell érteni azt, amit a Mi Hazánk elnöke mondott, miszerint a balliberális oldallal semmiben nem fognának össze, s hogyan, hogy továbbá Novák Előd szerint konstruktív ellenzéki párt kíván lenni a Mi Hazánk. A műsorvezető azt engedte sejtetni, hogy ezért a Mi Hazánk közelebb áll a Fideszhez, de Lantos határozottan visszautasította ezt, és kifejtette, a balliberálisok is éppúgy részesei az elmúlt 30 év bűneinek, már csak ezért sem működhetnek velük együtt, mindezen túl pedig komoly elvi, ideológiai ellentétek és elválasztják őket tőlük.

A konstruktív ellenzékiségről megfogalmazta, az azt jelenti, hogy nem hisztiellenzékként akarnak működni. Ha egy javaslat jó ennek a nemzetnek, azt támogatják, ha pedig nem jó, azt elvetik. Lantos szerint ez volna a normális ellenzékiség alapja.

A beszélgetés itt hallgatható meg (32:29-től):

További híreink

Buszozás az Alföldön: gyerekektől akart késsel cigarettát kérni egy utazó

Faragó Dániel

Marokkóban rekedt 146 magyar állampolgár

Dunai Tibor

106 millió forintért építenek futódombot Felcsúton

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben