21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt

A berlini tüntetés utózöngéi: felfedezték a “legnagyobb bajt”

A német szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja elítélte a koronavírus-világjárvány ellen szervezett szombati demonstrációkon a törvényhozás székháza, a Reichstag lépcsőjét megszálló tüntetőket – írja az MTI.

Elfogadhatatlan, hogy felforgatók és szélsőségesek visszaélnek a Reichstag épületével, a szabadságon alapuló demokrácia jelképes központjával – húzta alá Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban a legnagyobb kormányzó erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség részéről. A már a 2021-es Bundestag-választásra készülő koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a “nácik és az úgynevezett birodalmi állampolgárok” – a magukat az egykori Német Birodalom állampolgárainak tekintő “szélsőségesek” – jelképeinek “nincs semmi keresnivalójuk a Bundestagnál”.

Az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckardt ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy a törvényhozás épületére rárontó tüntetők “a demokráciát támadták meg”, a támadás elhárítása pedig közös feladat. Hasonlóan fogalmaztak a liberális FDP és az SPD-től balra álló, kommunista Baloldal (Die Linke) vezetői is. A Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD ugyan támogatta a világjárvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetéseket és részvételre buzdította híveit, de a Reichstagnál történt rendbontást elítélte.

Köszönet jár mindenkinek, aki békésen tüntetett a szabadságért és a demokráciáért, hiszen a berlini megmozdulások a megkövesedett pártrendszer elleni “polgári tiltakozás nagyszerű sikerét” jelentik, és ezt a sikert “nem halványítja el néhány randalírozó” – írta a Twitteren Tino Chrupalla, az AfD társelnöke. Szombaton rendőrségi becslés szerint nagyjából 38 ezer ember vett részt Berlinben különféle megmozdulásokon, amelyeket a szövetségi kormány és a tartományi kormányok járványügyi intézkedései ellen szerveztek.

Összetűzések két helyen, az orosz nagykövetségnél és Reichstagnál történtek, háromszáz embert őrizetbe vettek, több rendőr megsérült. A törvényhozás székhelyénél tüntetők egy csoportja lebontotta az épület főbejáratát állandóan – a megmozdulásoktól függetlenül – elzáró kordont, és rövid időre megszállta a főlépcsőt. Az esetről készült felvételek alapján az akció kezdetén csupán három rendőr állt a Reichstag bejárata előtt, erősítés később érkezett.

A tüntetőket paprikaspray bevetésével szorították vissza a kordonon túli területre. “Nem tudunk mindig mindenhol jelen lenni” – nyilatkozott az esetről Thilo Cablitz, a német főváros rendőrségének szóvivője, megjegyezve, hogy a rendbontók kivárták az alkalmas pillanatot, amikor éppen nem a Reichstag körüli térség volt a mintegy háromezer rendőr mozgósításával végzett egész napos rendezvénybiztosítási művelet súlypontja.

További híreink

Levelében értesítették a fél éve halott nőt, hogy koronavírusos

Irányi Dániel

Greta Thunberget megfertőzhette a koronavírus

Dunai Tibor

Hat államtitkárjelöltet nevesített az RMDSZ

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen