21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Környezetvédelem

A Dunában 56-féle gyógyszermaradvány úszkál

Lezárult a vizekben lévő gyógyszerszármazékok kockázatait feltáró projekt

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézete vezetésével, a gödöllői Szent István Egyetem, az Aquaprofit Zrt. és az UTB Envirotec Zrt. részvételével zajló programban innovatív módszerekkel vizsgálták a budapesti várostérség népességének mozgását, a talajba és a várostérség vizeibe jutó gyógyszerszármazékok tér-idő dinamikáját és ezek hatásait.

A projekt keretében több mint háromezer darab szennyvíz, felszíni és felszín alatti víz, hal- és üledékminta került beszállításra a laborokba. A kutatás során összesen 111 db kiválasztott gyógyszerszármazék koncentrációját vizsgálták, amelyek közül csak 21-et nem lehetett megtalálni a mintákban. A Dunában például 56 gyógyszermaradvány volt kimutatható, amelyek közül tíz a minták több mint 80 százalékában jelen volt (pl. a népszerű fájdalomcsillapító diclofenac).

A kutatók a legkockázatosabbnak ítélt gyógyszerszármazékok eltávolítására olyan kockázatbecslési eljárásokat és technológiákat dolgoztak ki, amelyek eredményesen alkalmazhatók például a szennyvíz kezelésekor vagy a szennyvíziszapból készült tápoldat gyógyszerszármazék-csökkentésére, valamint eredményesen és gazdaságosan szűrhetik ki a felszíni és felszín alatti vizekből is a gyógyszerszármazékokat.

A projekt eredményeit a konzorcium a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódó vízipari szakkiállításon (BWS 2019 Expo) Cleaready brandnév alatt mutatta be. Tekintettel arra, hogy a vizekbe kerülő gyógyszerek ökológiai és humán kockázata világszerte nő, a konzorcium tagjai folytatják a termékfejlesztéseket.

(Élő bolygónk)

További híreink

A “transz emberek” érdekében új nyelvezet bevezetését javasolják a brit szülészeteken

Irányi Dániel

“Fegyház helyett börtönt állapítottunk meg, hogy könnyebben el tudja viselni” – Saját unokáját abuzálta egy pedofil

Kemény János

Blöff volt, hogy felfüggesztik a börtönkártérítéseket

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen