17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld

A Facebook nem túrja többé a telefonkönyvünket a barátaink után

A Facebook nem ajánl többé olyan ismerősöket, akiket a telefonkönyvünkből túrt elő   –  írja a BBC. A közösségi oldal a kétlépcsős beléptetéshez kérte el a felhasználók telefonszámát, de 2018-ban kiderült, hogy azokat célzott hirdetésekhez és barátok ajánlására is felhasználta. Ezt a praktikát szünteti be 2020-tól – írja az Index.hu.

Amikor lehullott a lepel, több jogvédő és kiberbiztonsági szakember is kritizálta, hogy a Facebook ilyeneket művel, és ennek mostanra lett meg az eredménye. A Kit ismerhetek funkció eddig úgy működött, hogy az oldal megfigyelte, kivel van sok közös ismerősünk, kivel szereplünk egy képen, és kivel tartozunk egy hálózathoz (iskola, munkahely, közösség). Ezeken kívül pásztázta a telefonkönyvünket is, ahol olyanok számát is megtalálta, akik nem facebookoznak, tehát nem is adhattak engedélyt, hogy az oldal megismerje a telefonszámukat.

Tehát ha facebook valakinek a telefonkönyvében megtalálta a számunkat, felajánlott minket neki az oldalon, mint potenciális ismerőst.

A Facebook egy 5 milliárd dolláros amerikai FTC büntetés keretein belül ígérte meg, hogy beszünteti a telefonszámok ilyen jellegű felhasználását. Célzott reklámokhoz elvileg már június óta nem használja őket, és 2020-tól világszerte beszünteti az ismerősajánlós adathalászatot is.

Akik bekapcsolták a kétlépcsős bejelentkezést, és továbbra is használni akarják, azok kénytelenek kikapcsolni azt és maguktól törölni a számukat a Facebookról, amit követően újra bekapcsolhatják a biztonságosabb beléptetést.

(Index.hu)

További híreink

Amerikai külügy: Kína, Irán és Oroszország hasonló félrevezető információkat közöl

Dunai Tibor

Kim Dzsong Un a nukleáris elrettentés megerősítéséről tanácskozott a munkapárt katonai testületével

Kemény János

Életbe lépett az oltatlan betegek ellátását korlátozó rendelet

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen