21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

A francia identitáriusból lett szerb államtitkárnak nincs problémája a magyarokkal

– Egy francia mérnök, aki politikai karrierjét Franciaországban kezdte. Nem is akárhol, hanem a híres Bloc Identitaire (Identitárius Tömb/Blokk) mozgalomban, amely a francia identitás védelméért szervezett éveken át sokféle akciót, különösen az iszlamizáció ellen. A legismertebb a Solidarité Kosovo, amit Gouillon 2004-ben alapított és azóta vezet – közölte a nem mindennapi történetet a napokban Magyar Nemzet.

Bár 2012-ben Arnaud Gouillon elindult a francia elnökválasztáson, a jövőjét már akkor is biztosan Szerbiában látta.

– Tökéletesen meg is tanult szerbül, és még egy könyvet is írt, „Svi moji putevi vode ka Srbiji” (azaz Minden utam Szerbiába vezet) címmel. Humanitárius akciói Koszovóban négyfelé ágaznak. Egyrészt a szerb iskolákat építik vissza, illetve felújítják, és nyaralást, játékokat, ruhákat ajándékoznak a szerb gyerekeknek. Másrészt a templomokat újítják fel, és támogatják a helyi szerb ortodox egyházat. Harmadrészt segítenek a helyi szerb egészségügyi dolgozóknak, negyedrészt pedig a koszovói szerb gazdákat támogatják. A hosszú éveken át vezetett humanitárius tevékenységeiért a szerb állam is hálás: a Szent Száva-érdemrenddel jutalmazták munkáját, és a szerb állampolgárságot is megkapta – fogalmaznak.

Így lett Gouillon-ból népszerű szerbiai aktivista, akit a szerb elnök Aleksandar Vučić a külügyi minisztériumhoz tartozó államtitkárnak nevezett ki.

A küldetése mostantól nem csak a Solidarité Kosovo további vezetése, amit nem mellesleg fizetés nélkül folytat, hanem a világ, de különösen a balkáni szerb közösségek összekötése Szerbiával.

Információink szerint egyébként a magyarokkal nincs problémája, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan “teljesen a szerb oldalon áll”, mondta el a Magyar Jelennek egy közeli barátja, aki már majdnem 15 éve ismeri.

Érdekességképpen idézzük fel, korábban íródott már róla magyar nyelven cikk, az újvidéki Magyar Szó írása alábbi látható.

(Kiemelt kép: solidarite-kosovo.org)

További híreink

Toroczkai: az oltás háromszor halálosabb a vírusnál a gyerekekre nézve (videó)

Faragó Dániel

Legyünk büszkék! – ma van a “kiskormányzó” születésnapja

szilardkrebsik

Budapesti kokainpartin “tette tiszteletét” a TEK

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen