17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

A háború gazdasági hatásai- az oroszok és a nyugat-európaiak is hiányozni fognak a magyar turizmusnak

 A Magyar Beutaztatók Szövetségének (Mabeusz) felmérése alapján a márciusra tervezett beutazások 15-20 százalékát lemondták a szomszédban dúló háború miatt (ez a piactól függően lehet több és kevesebb is), az áprilisi utakkal kapcsolatban egyelőre kivárnak a turisták, de sokan halasztják már most el a korábban tavaszra fixált foglalásukat is.

A lemondások a világ minden tájáról jelentősnek mondhatóak, sokan amiatt aggódnak, hogy az Ukrajnában zajló események átterjedhetnek Magyarországra is.

A helyzeten az sem segít, hogy az orosz védelmi miniszter kijelentette: minden olyan országot barátságtalan államként tartanak számon, amelynek területén NATO-csapatok állomásoznak, vagy hadianyagot kísérelnek meg eljuttatni Ukrajnába. Konasenkov Romániát nevezte meg, de a leírás Magyarországra is illik.

Orosz vezérkari főnök: aki megosztja Ukrajnával a reptereit, az belépett a háborúba

A lezárásokat éppen kiheverni készülő magyar turizmusnak egészen biztosan nem jön jókor az orosz vendégek távolmaradása, akik általában utazásaikkor figyelembe veszk országuk külügyminisztériumának ajánlásait. Az orosz turisták hiányát Hévíz mellett Bükkfürdő is Sárvár is megszenvedheti.

A hévízi önkormányzat tájékoztatása szerint a járványt megelőzően a kereskedelmi szálláshelyeken az orosz turisták aránya 17 százalék volt, míg becsléseik szerint ez 2021-re 8 százalékra csökkent. Ez vendégéjszaka számban azt jelenti, hogy a járvány előtt az orosz vendégek körülbelül 200 ezer éjszakát töltöttek el a településen évente, tavaly csak 40 ezret.

Hogy mekkora veszteség ez a városi cégeknek, azt az önkormányzat szerint nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy az oroszok költési hajlandósága sokkal magasabb a magyarokénál, számtalan egészségügyi kúra- és más prémium szolgáltatást vesznek igénybe.

Hévízen a háború előtt nagyon biztatóak voltak a foglalási számok, különösen a pandémia előtti időszakhoz képest. Az offenzíva óta azonban érkeznek lemondások 98 százalékban az orosz és ukrán piacról.

Nagy Gábor, a Travel to Hungary ügyvezetője szerint a háború kirobbanása óta ismét kelet-európai országként hivatkoznak Magyarországra és szomszédainkra a nyugat-európai turisták.

A cégnél a komplett lemondások helyett inkább a csoportok lemorzsolódása jellemző, vagyis, hogy az eredetileg 30 fős csoportra már csak 25 fős utaslistát adnak le, de a repülőtérre csak 20 ember érkezik. Vagyis van olyan utas, aki vállalja, hogy bukja a befizetett összeget, de inkább nem utazik.

(napi.hu nyomán)

További híreink

Felvidék: Magyar gyereknek magyar óvodában a helye

Szabó Norbert

Egy szakértő szerint heteken belül újra maszkot fogunk hordani

Faragó Dániel

26-0-ra vertük Máltát, csoportgyőztes a férfi pólóválogatott az Eb-n

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen