17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld

A lengyel jobboldal a kormánypárttól a radikálisok felé fordul

A lengyel kormány gyengülését, és a radikális jobboldal előretörését mutatják a közvélemény-kutatások. A kormánypárt nehéz helyzetben, a Konföderáció 12%-on.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a jobboldali érzelmű lengyelek egyre nagyobb számban csalódnak a jelenleg regnáló kormánypártban, a Jog és Igazságban (PiS), és pártolnak át a hiteles jobboldali alternatívához, a radikális Konföderációhoz, amely idén októberben vált először parlamenti erővé.

A Kantar által végzett felmérés alapján a magát nemzeti-konzervatívnak valló Jog és Igazság párt a legutóbbi méréshez képest 8 százalékpontot esett vissza. Ezzel egy időben

a nemzeti radikális Konföderáció, aki idén októberben 6,8%-al került be a parlamentbe, 5,4 százalékpontot erősödött, és jelenleg 12,2%-on áll.

Azt természetesen nem jelenthetjük ki biztosra, hogy a Konföderáció teljes egészében a kormánypárti szavazókat csábította el, azonban a két párt támogatottsága közti változásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni. Bartosz Rydliński, politológus szerint ez a változás nem a radikális jobboldal érdeme, hanem a Jarosław Kaczyński féle PiS sorozatos hibáinak eredménye. A Konföderáció egyébként rendszeresen támadja a PiS-t, legutóbb például Robert Winnicki, a párt egyik vezéralakja emelte fel a szavát a kormánnyal szemben, amiért az túl gyengéden bánik olyan súlyos kulturális problémákkal, mint a sorozatos követelések a meleg lobbi részéről, és szerinte az ország vezetése „kapitulált a szivárvány és a balos forradalom előtt”.

A PiS a Konföderáció megerősödésének hála hamar harapófogóban találta magát, amit egyszerre nyomnak jobbról és balról is. Ha a kormánypárt a radikális jobboldali szavazókat meg akarja nyerni magának, akkor fenn áll a veszélye, hogy a mérsékelt választók átpártolnak a lengyel baloldalhoz, a Lengyel Emberek Pártjához (PSL). „Andrzej Dudanak, Lengyelország elnökének vissza kell szorítania a Konföderációt a jobboldalon, viszont így a centristákat veszítheti el, mivel ott is van már egy rivális, akivel szembe kell néznie” – mondta Jacek Kucharczyk, a Közügyi Intézet nevet viselő think-tank elnöke.

(VoiceofEurope nyomán)

További híreink

Összecsapások törtek ki egy UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott szigeten

Kiss Albert

Érettségi nélkül használta a doktori címet- a Covid központ vezetéséig vitte a polgármester élettársa

Faragó Dániel

Ismét erőszakossá fajult a kormányellenes tüntetés Bulgáriában

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen