13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BűnügyHírekKiemelt

A lezárások miatt már minden hetedik tizenéves mentális zavarral küzd

„A pandémia következményei jelentősek, de ez csak a jéghegy csúcsa: már a vírus előtt is nagyon sok gyerek küzdött egészségügyi vagy pszichés problémákkal, amelyekre nem fordítottak elég figyelmet” – írta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója.

A kiskorúak mentális állapotát vizsgáló jelentés összeállítói szerint minden hét, 10 és 19 év közötti megvizsgált gyerek közül egy diagnosztizált mentális zavarral küzd, évente pedig közel 46 ezer tinédzser követ el öngyilkosságot, amely így egyike az öt leggyakoribb halálozási oknak ebben a korcsoportban.

A szervezet szerint a helyzet sokat romlott a járvány alatt, a karanténintézkedések miatt.

Ennek okai: a napi rutin összeomlása, az elmaradt szabadidős tevékenységek, és az aggodalom a család jövedelme, illetve az egészsége miatt. Mindez sok fiatalban hagyott nyomott harag, aggodalom és a jövő miatti szorongás formájában.

Magyarországon még ennél is rosszabb helyzet, hiszen a mentális összeomlásokat gyakran követi, vagy megelőzi fizikai “összeomlás”, elhízás.

Beszédes adat, hogy a bezárások és a sportolási lehetőségek korlátozása miatt a magyar társadalom összesen 50 millió kilóval lett nehezebb.

“Ezért is hangoztatta kezdettől fogva a Mi Hazánk, hogy észszerűtlen a sportolási lehetőségeket ilyen mértékben szűkíteni, hiszen az elhízás még a koronavírusos megbetegedés lefolyását is súlyosbítja, nem beszélve az egyéb káros hatásairól, amit ki tudja, mennyi ideig fog nyögni a lakosság, az egészségügy és az államkassza”

-fogalmazott korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese.

Dúró Dóra: 50 millió kilóval hízott a magyar lakosság a járvány ideje alatt

(telex-Magyar Jelen)

További híreink

A pornóiparban dolgozhatott a kormány legújabb kampányarca

Szabó Norbert

Csaknem kétmillió forint pótdíjat fizetett be egy budapesti bliccelő

Szabó Norbert

Lécekkel és partvisnyéllel esett egymásnak “egy társaság” Pécsen

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben