22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Bűnügy Gazdaság Hírek

A Márki-Zayt támogató Bigével kötött tízmilliárdos üzletet Mészáros Lőrinc

Bige László nyíltan támogatja Márki-Zay Péter kampányát, a műtrágyamogul korábban azt nyilatkozta, hogy annyit ad neki amennyire szüksége van és feltétlen kiáll a baloldal jelöltje mellett. 

Mészáros Lőrincet úgy tűnik ez cseppet sem zavarja: Orbán Viktor egyik legjobb barátja újabb nagy üzletet kötött Bigével. A 24. hu szerint cégeik gond nélkül üzletelnek: december és január során több tételben 10,5 milliárd forint értékű műtrágyát vett az Agrolink Zrt. készpénzes előrefizetéssel a Nitrogénművek Zrt.-től.

A mostani üzlet tízmilliárdos nagyságrendű, amit a hírek szerint készpénzben fizettek ki – előre.

Önmagában is nehéz egy hétköznapi embernek azt elképzelni, hogy hogyan szokás milliárdokat készpénzben kifizetni, de a Márki-Zay-t támogató üzletember akár ebből az összegből is finanszírozhatja MZP csetlő-botló kampányát.

A hatóságok nyomás alatt tartják Bige Lászlót, de a színfalak mögött viszont úgy fest, hogy a műtrágyakirály megfér az ország első számú oligarchájával, Mészáros Lőrinccel.

Az eladó Nitrogénművek a piacvezető hazai műtrágyagyártó, Bige László érdekeltsége. Bige az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, aki évek óta a hatóságok célkeresztjében van.

  • Börtönt kért rá az ügyészség, miután hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádol­ják,
  • 11 milliárd forintra büntette a versenyhivatal kartellezés miatt,
  • az agrárminiszter pedig úgy mutatta be vidéki körútján Bigét, mint aki 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdatársadalmat, Nagy István mesterségesen megemelt árakról és extraprofitról beszélt.

Eközben a Nitrogénműveknél az év végén és 2022 elején bevásárló Agrolink Zrt. az ország leggazdagabb emberének és egyben legnagyobb földbirtokosának, Mészáros Lőrincnek az érdekeltsége.

Mészáros Lőrinc folyamatosan terjeszkedik az agrárbizniszben, összesen már 45 ezer hektárra teszik mezőgazdasági területeit, ezzel lekörözte Csányit is. Az OTP-vezért az összvagyonukat tekintve is megelőzte már a felcsúti milliárdos, legújabban pedig mezőgazdasági integrátorként akar megbirkózni vele: tavaly júniusban jegyezték be új cégét, az Agrolink Zrt.-t. Az lenne a dolga, amit klasszikusan az integrátorok nyújtanak a mezőgazdasági termelőknek, azaz ellátják őket alapanyagokkal (gépekkel, műtrágyával, vetőmaggal), egyben megoldják a finanszírozást is. Az utóbbihoz megfelelő hátteret jelent a részben Mészáros érdekeltségében álló, három pénzintézetből összeolvasztott szuperbank, az OTP versenytársának kitalált Magyar Bankholding.

A 24-nek több forrás is megerősítette, hogy Bige és Mészáros már többször is üzletelt egymással. További érdekesség, hogy Bige László ellehetetlenítésén Orbán Viktor másik nap barátja Csányi Sándor személyesen dolgozik.

A politikai oldalakon átívelő gazdasági összefonódásokról itt írtunk:

Kampányüzemmódba kerültek az oligarchák is

A fenti pénzemberek közti üzleti kapcsolatok felderítése nehézkes, és egészen biztos, hogy válaszok helyett csak további kérdéseket szül.

Ha a Fidesz 12 éve alatt Bige László töretlenül gazdagodni tudott, akkor most mi a baj vele?

Egy másik kérdés:

A Fidesz által 12 éve uralt üzleti és gazdasági környezetben lehet-e valaki úgy sikeres, hogy az ellenkezik Orbán Viktor akaratával?

Utolsó kérdés:

A Bige kontra NER csatában az igazságtalanság áll-e szemben az igazsággal, vagy egyszerűen csak gazdasági bűnözők közti elszámolási vitáról van szó?

(24 nyomán)

További híreink

Álmában támadt rá egy 91 éves nőre a tiszaburai “fiatal”

Faragó Dániel

Koronavírus – Ezek a szájmaszk viselésének szabályai

Joó György

Megvertek egy gyalogost a Teréz körúton

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen