14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A Mi Hazánk megmentené az építőiparban dolgozó KATA-s vállalkozókat is

“A Mi Hazánk Mozgalom a kormánnyal ellentétben nem súlyos adóemelésekben gondolkodik, valamint a liberális ellenzékkel szemben nem hatalmi marakodásról. Hanem az átlagemberek problémáival, a mindennapi életük húsba vágó gondjaival foglalkozik” – közölte dr. Apáti István mai sajtótájékoztatóján.

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője elmondta, hogy éppen ezért indítanak sajtótájékoztató sorozatot a KATA módosításokkal kapcsolatos, eléggé sunyi, de annál súlyosabb és drasztikusabb adóemeléssel kapcsolatban.

Továbbá úgy fogalmazott:

A Mi Hazánk Mozgalom nemrég a kistermelők ezzel kapcsolatos gondjait tette le az asztalra és fogalmazta meg aggályait, valamint módosító javaslatait.

“Most ugyanezt teszi a pártunk az építőiparral kapcsolatban. Amely a nemzetgazdaság húzóágazata, és kiemelt szerepe van a GDP termelésében. Rengeteg magyarnak és magyar családnak biztosít megélhetést. Különösen hangosabban és erősebben kell bekapcsolni a vészcsengőt, amikor látjuk, hogy a járvány okozta gazdasági válság nem csak bekopogtatott, hanem el is kezdődött. Ez a válság vélhetően el fog mélyülni és nem látjuk a végét, hogy időben meddig tart. A válság az építőipart különösen súlyosan fogja érinteni.”

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője hangsúlyozta,

Éppen ezért a Mi Hazánk Mozgalom követeli, hogy január elsejétől ne lépjen hatályba az a szabály, mely szerint az azonos megbízótól származó, 3 millió forintot meghaladó jövedelemrészre 40 százalékos különadót terhelnek.

Hozzátette, hogy “ez az építőipar több területét, rendszerint természetesen a mikro- vagy makrovállalkozásokat fogja tönkre tenni. Gondolok itt azokra az építészekre és építőmérnökökre, szellemi szabadfoglalkozásúakra, akik jellemzően egyszemélyes gazdasági társaságban végzik ezt a tevékenységet. Általában hozzájuk hasonló cégekkel, kisvállalkozókkal, egyszemélyes gazdasági társaságokkal vannak kapcsolatban, vagy egy-két nagyvállalkozónak dolgoznak be.”

Dr. Apáti István elmondása szerint a tevékenység jellegéből adódóan kizárt, hogy munkaszerződést köt ugyanerre a tevékenységre. Mégis indokolatlanul fogja őket sújtani ez a szabály.

Meg kell értenie a Pénzügyminisztériumnak, meg kell értenie a Miniszterelnök úrnak és meg kell értenie a kormánynak, hogy ez is egy olyan tevékenység, mely jellegéből adódóan nem váltható át munkaszerződésre. Ugyanez jellemző a fizikai kivitelezést végző személyekre. Gondolok itt a kőművesektől az ácsokon át, a villan- és fűtésszerelőkig és asztalosokig, valamint a különböző végzettségű mesteremberekig. Ők jellemzően úgy vállalják el a munkát, hogy jellemzően a tevékenységet végzik el és az anyagot nem vásárolják meg hozzá. Ez sem végezhető munkaszerződés keretében, és őket is indokolatlanul fogják sújtani ezek a szabályok.

 

Hiszen gyakori, hogy a mi viszonyok között nem nehéz a 3 millió forintot meghaladni ugyanazon megrendelőtől, megbízótól éves szinten. Őket is 40 százalékkal fogják megsarcolni – folytatta gondolatait.

Kiemelte: az egyszemélyes gazdasági társaságok, mikro- és makrovállalkozások, szellemi szabadfoglalkozásúak és a fizikai munkát végzők, kivitelezők fognak tönkre menni. Vagy kényszerülnek a szürke, illetve fekete zónába emiatt.

Éppen ezért azt követeljük, hogy ezt ne léptessék hatályba. Sőt arra hívjuk fel a Mi Hazánk Mozgalom részéről a kormányzat figyelmét, hogy nem szűkíteni, hanem ellenkezőleg, tágítani kellene a KATA szabályait. Hiszen beigazolódott, hogy ez egy sikertörténet volt, a kevesebb több. Átlátható, tiszta viszonyokat teremtett, nem kellene ezt lerombolni, főleg most, egy válság kezdetekor. Egy olyan válság kezdetekor, mely Isten tudja meddig fog tartani.

– zárta gondolatait dr Apáti István.

(Videó forrása: youtube.com)

További híreink

Újabb keresztényellenes karikatúra, az SZDSZ ex-elnökének is tetszik

Kemény János

Fél kézzel csavarta ki Fekete-Győr

Faragó Dániel

Látta valahol? November vége óta nem tudni, hol van ez a 17 éves zuglói lány – fotó

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben