-1.2 C
Budapest
2021. március 8., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A Mi Hazánk Munkaügyi Kabinet kiállt a makói Continental-gyárnál tartott sztrájk mellett

Szombaton tovább folytatódott a sztrájk a makói Continental-gyárnál az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt.

“Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek meg a dolgozók, és a sztrájk a legvégsőbb eszköz a munkavállalók kezében, amikor más sehogy sem tudnak a munkáltatóval megegyezni” – mondta Dorogi György, a Mi Hazánk Munkaügyi Kabinet elnöke szerdán, a makói Continental-gyárnál tartott sajtótájékoztatón.

Radics Gábor, Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) felidézte, hogy tavaly a munkáltató egyoldalúan fölmondta a kollektív szerződést. Elfogadhatatlan számukra, hogy a munkáltató olyan átalakításokat próbál erőszakosan eszközölni, hogy a régi munkavállalóktól elveszi azokat a juttatásokat, amelyekért ők megdolgoztak az elmúlt 15-25 év alatt. Folyamatosan romlanak a munkakörülmények, így egyre nehezebben tudják elvégezni a munkájukat, pedig a követelmények egyre nagyobbak. Az egyeztetések érdemi eredményeket nem hoztak, ezért a szakszervezet lezárta a kollektív tárgyalások folyamatát a tavalyi év végén. Ezért hirdették meg a szerdai sztrájkot, mint legvégső eszközt. Az elnök hangsúlyozta,

a sztrájkkal nem a károkozás a céljuk, hanem a figyelemfelhívás annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a munkavállalók helyzete.

Mint fogalmazott, országszerte tendencia, hogy az autóiparban a munkáltatók felmondják a kollektív szerződést, és csökken a dolgozók érdekérvényesítő képessége.

Egy olyan szektorban dolgoznak, mely a dolgozók számára veszélyes. Minél jobban terhelik az embereket, annál kevésbé tudnak odafigyelni a folyamokra. Mivel a gépek kezelése nagy odafigyelést igényel, ezért a túlterheltség miatt könnyebben szenvedhetnek balesetet a gyárakban – tette hozzá.

Magyarjelen.hu

(Fotó: delmagyar.hu/Szabó Imre)

 

További híreink

Koronavírus második hullám: a magyarok leginkább az állásuk elvesztésétől félnek

Irányi Dániel

Gipszelt lábbal, jogosítvány nélkül vezette a forgalomból kivont járművet

Kiss Albert

Drogot találtak a rendőrök egy közúti ellenőrzés során Mosonmagyaróváron

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben