8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A Mi Hazánk reagálása a minimálbér bruttó 200 ezerre történő emelésére

– Mint ismeretes, jelen állás szerint a kormány a jövő évtől bruttó 200 ezer forintra szándékozik emelni a minimálbért, a korábbi 167 ezerről. Világos természetesen, hogy nettóban ez kevesebbet jelent, míg jelenleg 111 ezer forint a kézhez kapott minimálbér, úgy a jövőre ez 133 ezer forintra változna. A Mi Hazánk Mozgalom, mint az a párt, amely szívén viseli a magyar munkavállalók helyzetét, természetesen üdvözölni tud minden olyan intézkedést, amely a dolgozók érdekét szolgálja – fogalmazott Lantos János, a párt munkaügyi kabinetjének elnöke.

– Azonban, mint nemzeti ellenzéki párt, kötelességünk bemutatni az érem másik oldalát is

– nyomatékosította.

– Teljesen világos számunkra, hogy ez azért történik, mert jönnek a választások, mint ahogyan az sem titok, hogy Orbán Viktor célja ezzel nem más, mint az adóbevételek növelése, ugyanis hosszabb távon ez az emelés az összképen sajnos mit sem változtat. A magyar minimálbérek olyan alacsonyan vannak, hogy bár minden emelésnek örülni lehet, de 20 ezer forint többlet jelentősen nem fog életszínvonalat emelni – folytatta.

– Mindamellett a minimálbér emelésével elengedhetetlenül fontos, hogy ezzel arányban adócsökkentés is történjen, mert ha nem, az nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni a munkaadókat, és ez elsősorban a magyar kis- és közepes vállalkozásokra igaz.  Sajnos eddigi tapasztalataink alapján erősen kétséges, hogy ezt a szempontot figyelembe veszi-e az Orbán-kormány – mutatott rá.

Lantos szerint azt is ki kell jelenteni, hogy ma hazánkban nem kizárólag a minimálbérek alacsonysága a fő probléma, elég, ha azt vesszük, hogy rengeteg munkakör létezik, ahol papíron ugyan nem minimálbérért dolgoznak, de csak néhány ezer forinttal keresnek többet annál, így az gyakorlatilag ugyanannyit ér, mint a minimálbér.

– Magyarországon tehát általában véve alacsonyak és méltánytalanok a bérek, elsősorban ezen kell változtatni, ennek viszont nyomait sem látjuk a kormány részéről. Pedig az állam, ha megvolna a politikai akarat, közbe tudna avatkozni. Ezt azonban sem a Fidesz, sem a balliberális tömb kormányai nem tették meg egyetlen alkalommal sem az elmúlt 30 évben, mert akkor szembe kellett volna szállniuk kegyeltjeikkel, a multinacionális vállalatokkal

– foglalta össze.

Mint fogalmazott, ebben az esetben, ha az állam kiszámíthatóan, de ténylegesen, tehát nem csupán jelképesen, elkezdené emelni az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bérét, az kedvező piaci folyamatokat indítana be. Az állami cégeket vonzóvá tenné, ez azt vonná maga után, hogy a nem állami tulajdonban lévő cégek is kénytelenek volnának felzárkózni ezekhez a bérekhez, ha nem akarják, hogy elveszítsék a munkaerőt. Nyilvánvaló, hogy így nyomást tudna gyakorolni a magyar állam a multikra, és kénytelenek lennének végre azokat a béreket kifizetni a magyar dolgozóknak, amelyeket Nyugaton is megtesznek, de ezzel párhuzamosan az államnak kötelessége volna támogatni a magyar kis- és közepes vállalkozásokat is, hogy ők ne kerüljenek nehéz helyzetbe.

– De ehhez nyilván nem volt és nincs is bátorsága sem a Fidesznek, sem a balliberális tömbnek, a Mi Hazánknak viszont eltökélt célja, hogy ezt megvalósítsa, hogy végre tisztességes béreket tudjunk adni a dolgozó magyar embereknek, akár tetszik ez a multiknak vagy Európai Uniónak, akár nem.

Mi nem nekik, hanem a magyar embereknek akarunk megfelelni, mert mi a magyarok pártja vagyunk

– zárta gondolatait.

További híreink

Orbán Viktor: Már nincs szükség rendkívüli jogrendre

Gabay Dorka

Próbaidőn volt a kőbányai gyilkosság elkövetője (videóval)

Kiss Albert

Egy komplett család verte agyon a férfit

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen