14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A Mohamed-karikatúrák is állhatnak a bécsi támadás hátterében

Több vezető oszták újság is arról cikkezik a bécsi támadásokkkal kapcsolatban, hogy a történteknek közük lehet a franciaországi Mohamed-karikatúrákhoz. A Die Presse szerint csak idő kérédése volt, hogy ez bekövetkezzen az osztrák fővárosban, míg a Der Strandard azt állítja, azt sem zárható ki, hogy az elkövetők ausztriai illetőségűek.

Osztrák vezető lapok arról írnak, lehet összefüggés a bécsi merényletek, és az elmúlt napok franciaországi támadásai között, azaz a Mohamed-karikatúrák szerte Nyugat-Európában komoly felháborodást keltett a muszlimok körében.
A Die Presse arról cikkezik, hogy Párizs, London és Berlin után a támadók Bécsre is lecsaptak. A lap szerint gyenge pillanatában, egy világjárvány közepén találták el Ausztriát. Csak idő kérdése volt, hogy ez bekövetkezzen. Mint írták,

Ausztria soha nem volt védett ezzel szemben, akkor sem, ha sokan szívesen ezt gondolták volna. A cél nyilvánvalóan a lehető legtöbb ember megölése volt. Válogatás nélküli, kegyetlenül és könyörtelenül.

A liberális Der Standard a Mohamed-karikatúrákkal volt párhuzam mellett azt sem tartja kizárhatónak, hogy az elkövetők ausztriai illetőségűek. Mint írták, a támadás párhuzamot mutat, és olyan nagyobb, összehangolt akcióról van egészen nyilvánvalóan szó, amilyet Ausztria már rég nem látott, utalva ezzel a 1980-as évek palesztin támadásaira.

A lap szerint Ausztria az Európa és a nyugati értékek elleni folyamatos támadás frontállamává vált, és félő, „hogy az elkövetők innen valósiak”.

Ismert, az 1980-as évek palesztin terrorhulláma kétszer is elérte Bécset. 1981-ben Abu Nidal Izraellel szemben ellenséges terrorszervezete – amely pár évvel korábban vált ki Jasszer Arafat Fatah szervezetéből – ugyanazt a bécsi zsinagógát, a Stadttempelt támadta meg, mint amelynek közelében most éjjel is merényletet követtek el. A lőfegyverrel és gránátokkal elkövetett támadást egy zsidó férfivá avatási, bár micvó ceremónia alkalmával hajtották végre; két ember meghalt, harmincan megsebesültek. Egy jordániai és egy iraki elkövetőt ítéltek el.
1985-ben ugyancsak Abu Nidal (palesztin) terroristái követtek el támadást a schwechati repülőtéren, az El-Al izraeli légitársaság gépénél várakozó utasokat véve célba – ugyancsak kézigránátokkal és lőfegyverekkel. Hárman életüket vesztették, több mint negyvenen megsebesültek. Az elkövetők egyikét agyonlőtték, két főt elítéltek.
Európa vezetői között Emmanuel Macron francia elnök az elsők között ítélte el a bécsi merényletet, ráadásul németül is. Az elnök úgy fogalmazott, Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Semmit nem engedünk!

 

Forrás: Index.hu

További híreink

Ózdi nő kábított el, és rabolt ki egy férfit

Irányi Dániel

Karddal tört rá a családra, mert sérelmezte a Facebook bejegyzést

Szabó Norbert

Díszpolgári címet adna Esztergomban Prohászka Ottokárnak a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben