27.2 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

A Népszava arénázik, a Telex kamillázik – a Mi Hazánk visszaadta a normális embereknek az Andrássy utat

A Népszava és a Telex is arról ír, hogy a július 23-án lévő melegfelvonulás eredeti helyszíne (idén is) az Andrássy út lett volna, legalábbis a vonulás ezen biztosan keresztülhaladt volna akkor, ha Novák Előd vezérletével a nemzeti oldal aktivistái nem foglalják le a közterületet más rendezvény megtartására. 

A Budapest Pride az Országgyűlésben is téma volt a minap, igaz, a legkevésbé sem pozitív összefüggésben. Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője, a párt alelnöke parlamenti interpellációjában Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve azt kérdezte a kormánytól, hogy miért tűri a „propagandafelvonulásokat a tiltás helyett”. A szélsőjobboldali, homofób párt politikusa ugyanakkor „komoly sikerként” értékelte, hogy pártjával lefoglalták a szimbolikus helyszínnek számító Andrássy utat a „deviánsok elől” – sajnálkozik az a Népszava.

Érdekesség, de a Népszava hajdani törzsolvasói a munkásosztályból kikerülő, baloldali gondolkodású családokból álltak, a legtöbb kutatás szerint az ő körükben ugyanolyan magas a “másság elutasítása”, mint a lap által szélsőjobbnak titulált táborban – a szerk.

Ha már egyszer a Mi Hazánk lefoglalta az Andrássy utat szombaton, szerettük volna megtudni Novák Elődtől, hogy pontosan mikor és hol, milyen rendezvényt készülnek tartani – folytatja a Népszava.

„Jelen állás szerint nem tartunk saját rendezvényt, az Andrássy utat visszaadjuk a normális embereknek, családoknak”

 – válaszolta a párt alelnöke.

A Mi Hazánk tehát csak lefoglalta a helyet, de nem szervez oda semmilyen eseményt. Rendben van ez így? Jogszerű, hogy valaki azért foglal le egy adott helyszínt, hogy más ne tarthasson ott demonstrációt, de ő maga nem rendez semmit? – tette fel árulkodó kérdéseit az újságíró Hegyi Szabolcsnak, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászának.

A közterületen tartandó tüntetést csak bejelenteni kell a rendőrségnek, a rendőrség pedig tudomásul veszi azt, vagy megtiltja – kezdte Hegyi Szabolcs. A gyülekezési törvény felsorolja a tiltóokokat, ha azok egyike sem áll fenn, akkor a rendőrség tudomásul veszi a bejelentést. Arra nincs joga a rendőrségnek, hogy „megvalósulási” feltételt támasszon, vagy ellenőrizze a gyűlés megtartását.

Tehát formálisan nem sért jogot az, aki nem tartja meg a tudomásul vett bejelentése szerinti gyűlését– összegezte kelletlenül a TASZ jogásza.

Hegyi Szabolcs nem tudja, hogy nyilatkoztatták-e Novák Elődéket arról, ténylegesen tartanak-e gyűlést, de láthatóan a rendőrség elkönyvelte a dolgot azzal, hogy az esemény úgysem lesz megtartva, tehát biztosítania sem kell. Ezzel azonban – állapította meg a TASZ jogásza – a rendőrség csak bátorítást ad arra, hogy a gyülekezési jogot kalandorok használják a véleménynyilvánítás helyett más gyűlések megtartásának megnehezítésére, valós tüntetési szándék nélkül – elemzik a tragikus történéseket.

Hegyi Szabolcs azt már nem tette hozzá, hogy a rendőrség nagyon sokszor megvédte már a felvonulókat az atrocitásoktól, de ők nem tanulnak az esetekből.

A rendezvényt a Fidesz sokadik kormánya sem tiltotta be, idén az a Carl Lutz rakparton, a Dráva utca sarkánál lesz, a program szerint szombaton délután három órakor innen indulnak a résztvevők. A felvonulás a Szabadság téren ér véget.

További híreink

Életbe lépett a vörös kód, nagyon meleg lesz

Faragó Dániel

Karácsony szerint a Szent István-szobornak nem a Szent István parkban a helye

Kemény János

Nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy “magyar megszállás alóli felszabadítása” emlékére

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben