Nagy bajban vannak a kisalföldi gazdák. Míg a tavalyi évben még viszonylag jó termésmennyiségről számoltak be a termelők, addig idén a helyzet katasztrófálissá vált – írja az agroinform.
„Négy nap alatt napi háromszáz látogató szinte mindent elvitt a fákról és azok alól is. Idén egyet-egyet találni csak az ágakon, de ezen az öthektáros területen átlagosan 40-50 tonnát szoktunk szüretelni. Ez a szám idén maximum a 3 tonnát éri majd el. Ezért sem hirdettük a Szedd magad! akcióinkat” – mondta a Kisalföldnek Nagy Szabolcs, a győrszentinváni Nagy Család Gyümölcsöse egyik tulajdonosa.
Vannak már sárgabarackfajták, amelyek jobban bírják a fagyokat. Ilyen a bergarouge, de ennek a termésnek a nagy része is elfagyott idén. A rossz hír, hogy az egész országban küzdenek a fagyvédelemmel. Próbálkoztak gyertyázással, öntözéssel, ventilátoros gépekkel, amik még hatásosak voltak, de iszonyatosan drága megoldások, így ez tovább növelte az árakat. Az őstermelő elmondta, hogy ők növénykondicionálóval próbálták meg védeni a fákat, növelni azok fagytűrő képességét. A domborzati viszonyok miatt más módszer szóba sem jöhetett volna, így számításai szerint idén is sok lesz az importgyümölcs, ami azonban sem nagyságban, sem pedig ízben nem közelíti meg a hazai
Az egyetlen jó hír talán, hogy a minőségben nem érezhető a változás, hiszen a barackok válogatva érkeznek az eladókhoz. Az árakban azonban megmutatkozik, hogy ma már alig találni a szezonális gyümölcsből hazai termést. Tavaly 1000-1200 forint volt a barack kilója, most a kisebb szemű kerül legalább 1500-ba, míg a nagyobb fajtából egy kilóért 1800 forintot kell fizetnünk.
A magas árak miatt a legtöbben csak annyit vesznek meg, amit azonnal megesznek, esetleg ami a süteménybe kell. Befőzni ezen az áron már kevesen tudnak, bár az adatok alapján így is akadnak olyan vásárlók, akik ládaszámra visznek haza barackot, mert sajnálják a pénzt a bolti lekvárra.
A X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!