28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltSport

A svéd férfi futball válogatott játékosai lemondanak a fizetésükről a nők javára

Nem kérnek fizetést az év hátralévő részében a svéd férfi labdarúgó válogatott tagjai, hogy lehetővé tegyék a női játékosok juttatásainak a megemelését. A svéd fociban is látványosak a jövedelemkülönbségek – panaszolja a hvg.hu. 

Svédországot, és az ott uralkodó állapotokat aligha kell részletesebben is bemutatnunk olvasóinknak. Ebbe a képbe pedig tökéletesen beleillik a következő történet. A női válogatott tagjai ugyanis – egyéb nyugati országbéli “kollégáikhoz” hasonlóan – kifogásolták, hogy a férfi válogatott tagjai jóval több pénzt keresnek, mint ők, és ez szerintük igazságtalan.

A társadalmi egyenlőség ügyében illetékes svéd ombudsman (mert, hogy ott ilyen is van) úgy ítélte meg, nem tekinthető diszkriminációnak az, ha a női labdarúgók kevesebbet keresnek, mint férfi társaik. Sajnos arra már nem maradt ideje az ombudsmannak, hogy középiskola első osztályát kicsit felelevenítve leckét adjon kapitalizmusból, vagyis, ha valami nagyobb nézettséget hoz, több szponzort, és mindezzel együtt több pénzt, akkor az a piacon értékesebb, mint egy olyan esemény, melyre csak a résztvevők családtagjai és közeli rokonai látogatnak ki.

Kosovare Asllani – koszovói-albán, egyúttal pedig a svéd női válogatott játékosa – szerint az ombudsman döntése (vagyis, hogy az alacsonyabb fizetés nem diszkrimináció) nem jelenti azt, hogy egyenlőség lenne a férfiak és a nők között. Szerinte a 2018-19-es szezonban a nőknek a férfi válogatott tagjai által kapott jövedelem 24 százalékát fizették ki, s amikor tavaly a női válogatott bronzérmet szerzett a világbajnokságon a csapat tagjai tizedét kapták annak, amit a férfiaknak utaltak át a negyeddöntőbe való bejutásért.

Sajnos arról már nem beszélt, hogy a mérkőzéseiket mennyien követték nyomon mind a helyszínen, mind a TV képernyők mögött, mennyibe került egy jegy egy női, illetve egy férfi válogatott meccsre, illetve melyik esemény mennyi pénzt “hozott a konyhára”. (Bár, butaság is lenne olyan tényeket is felsorakoztatni, melyek ellenünk szólnak, ugyebár…)

Kosovare Asllani

Ha bárkit megkérdeznek, természetesen senki sem fogja azt mondani, hogy a pénzért focizik, ez inkább a tiszteletről és az egyenlőségről szól

– tette hozzá a több fizetésért lobbizó játékos. Bár azt nem egészen értem, mit jelent egy nemzeti válogatottban az “egyenlőségért” focizni. Jobb helyeken tudják, mit jelent valójában a válogatott béli szereplés, és milyen felelőssége van annak a játékosnak, aki a nemzeti mezt magára ölti.

A svéd férfiak inkább nem kérik a bérüket

A svéd férfiválogatott a hír hallatán gyorsan biztosított mindenkit, ők szintén az “egyenlőség” feltétlen és alázatos hívei. A megszólalók a világ értésére adták, nem a teljesítmény, vagy a bevétel számít, csakis az “egyenlőség”.

Számomra természetes, hogy ugyanakkora jövedelem jár a nőknek, mint a férfiaknak

– mondta Emil Forsberg, aki a válogatott mellet a Lipcse csapatát is erősíti.

Amerikában már megpróbálták

A bérkülönbségek kiegyenlítését 2019-ben a női nemzeti csapat válogatott játékosa, a vállaltan leszbikus és “egyenlőségpárti” Megan Rapinoe vetette fel a leghangosabban. Elmondása szerint azért kellene annyit keresnie, mint a férficsapatnak, “mert megérdemli”.

Megan Rapinoe, amerikai válogatott labdarúgó, LGBT “jogi aktivista” és a “társadalmi igazságosság harcosa”

Arról persze nem nyilatkozott, hogy ha annyira kimagasló a női válogatott (mely egyébként női VB aranyérmes), akkor hogyan lehetséges, hogy egy felkészülési mérkőzésen 2017-ben 5-2-re kaptak ki Dallas férfi csapatának U-15(!)-ös keretétől.

(Magyarjelen.hu / Hvg.hu – Fotó: ODD ANDERSEN/AFP/Getty)

További híreink

“Adja már ide azt a tollat, hol kell aláírni?” – Áttörő siker a Mi Hazánk kötelező oltás elleni kampánya

Faragó Dániel

Kirúgták a csapatkapitányt, bajban a válogatottunk

Faragó Dániel

A Mi Hazánk Ifjai nem tenné kötelezővé a polgári esküvőt

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben