5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltVélemény

A TASZ szerint csupán annyi a baj az igazolvánnyal, hogy nem a megfelelő szempont szerint diszkriminál

Hiába sürgettük már március legelején, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz különbséget a vírus ellen már védett és a még megfertőződni, továbbfertőzni képes állampolgárok között. Most mindjárt május van, a jövő héten már életbe léphetnek az állampolgárokat a vakcinaigazolvány alapján szelektáló szabályok, és úgy tűnik, a kormány alaptörvény-ellenes, diszkriminatív szabályozás bevezetésére készül. A legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen, amitől tartottunk, olyan oltottsági szám mellett, ami köszönőviszonyban sincs a nyájimmunitással – írják Facebook-oldalukon.

Attól függően, hogy milyen szabályt alkotnak majd, mentesülhetnek például a kötelező maszkviselés alól, járhatnak vendéglátóhelyekre, színházba, moziba vagy edzőterembe, nem vonatkozik majd rájuk a kijárási korlátozás, vagy nem kötelezik őket karanténra, amikor külföldről térnek haza. Ez szerintünk nem okoz hátrányos megkülönböztetést, mert észszerű indoka van

– ezt még korábban írták, mikor azt próbálták megmagyarázni, hogy a nem oltottak diszkriminálása miért jogszerű és indokolt.

Ezen állításukhoz alighanem ma is tartják magukat, hiszen a kormány mostani rendeleteivel is csupán annyi a bajuk, hogy nem a “védetteknek” adja vissza jogaik egy részét, hanem az oltási könyvvel rendelkezőknek. Mint írták:

Az időközben bevezetett védettségi igazolvány – nevével ellentétben – valójában egyáltalán nem a védettséget igazolja! A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni.

Úgy vélik, ezzel romba dől azt a jogi érvelés is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek – ezen mondatuk azért is érdekes, mert “ezzel a jogi érveléssel” mindössze ők dobálóztak már korábban is, ám én személy szerint sehol sem láttam tőlük hivatkozást arra a bizonyos “jogszabályra”. De jóhiszeműen higgyük el nekik, biztos létezik ilyen.

A hab a tortán, hogy a TASZ szerint:

ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.

Mivel többször, többen bizonyították, hogy az oltottak is képesek megfertőződni, és tovább adni a vírust, sőt, gyakran még tüneteket is produkálhatnak, így a “civil”szervezet érvelésének semmi értelme. Ahogyan az általuk vázolt megoldás – miszerint csak a második oltás után kapjanak kiváltságokat az emberek – is teljességgel elfogadhatatlan.

Irányi Dániel

További híreink

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Megújítani mindent Krisztusban – Szász Péterrel beszélgettünk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben