18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A végrehajtási jutalék számításának módosítása ellen lép fel a Mi Hazánk Mozgalom

Miért kéne olyan összeg után fizetnie az adósoknak, plusz profitot a végrehajtóknak, behajtási jutalék mögé álcázva, amelyet elengedés miatt nem kellett megfizetnie –  írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa.

A politikus szerint rengeteg visszajelzés érkezik, hogy nagy nehézségek árán sikerül megállapodást kötni a behajtó cégekkel és a végrehajtó a teljes tartozásra számítja fel a jutalékot. Ez akár dupla vagy tripla összegeket is eredményezhet.
Jelenleg hatályban lévő végrehajtási törvény és a díjszabályozásokat tartalmazó kormányrendelet alapján jutalékot számíthat fel a végrehajtó. Ez az összeg  követelés mértékétől lehet több 100 ezer forint, de maximum 4 millió forint. Jutalékon kívül a végrehajtó munkadíjat, készkiadást, költségátalányt és egyebeket számolhat fel
– hangsúlyozza Fiszter.

A törvény módosítás eredményeképp megmaradt, hogy a teljes fennálló tartozásra számíthatja a végrehajtó a jutalékot. Azonban egy kivételt tesz, hogy ha a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt pénzügyi intézmény nyilatkozik az elengedésről, ilyen például az Intrum Iustitia, Eos Faktor stb. akkor nem számítható fel ily módon. Ezt a nyilatkozattételt nem teszi kötelezővé a törvény – mutat rá a Mi Hazánk Mozgalom politikusa. Véleménye szerint a törvény hatályba lépése óta pedig gyakorlat az, hogy ha felfüggesztik a végrehajtást, önkéntes teljesítésből kifolyólag, a térülést követően a teljes tartozásra számítja a jutalékot a végrehajtó.

A végrehajtás közfeladat, amelyet jelenleg nyereségorientált magán irodák végzik. A népnyúzó végrehajtók profit-maximalizációjához pedig a jelenlegi kormány folyamatosan asszisztál. A Mi Hazánk Mozgalom a végrehajtási eljárás során felszámolható behajtási jutalékot csak is a ténylegesen megfizetett, megállapodott összegre engedné felszámolni a végrehajtóknak és az elengedéshez szükséges nyilatkozattételt  kötelezővé tenné a végrehajtás kérők felé – zárja közleményét Dr. Fiszter Zsuzsanna.

Magyarjelen.hu

További híreink

Mi Hazánk Ifjai: kommunista nem lehet hős!

Avar Álmos

Tettenérték K. Renátót és társait amint autót lopnak (+videó)

Dunai Tibor

Lángoló autók és betört ablakok – így ünnepeltek az “újeurópaiak” (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen