20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Afganisztánban agyonlőtték a gyermekbénulás elleni oltókampány három munkatársát

Agyonlőtték a fertőző gyermekbénulás elleni oltókampány három munkatársát két támadásban kedden a kelet-afganisztáni Dzsalalábádban, mindössze egy nappal azután, hogy megkezdődött az oltási kampány második szakasza a dél-ázsiai országban.

Egy magas rangú tisztségviselő az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a merénylők két különböző kerületben is lecsaptak Nangarhar tartomány székhelyén, majd a lövöldözés után kereket oldottak.

Az afgán egészségügyi minisztérium egy magas rangú illetékese szerint a három nőre aközben támadtak rá, hogy házról házra jártak az oltási kampány keretében. Közölte, hogy volt egy harmadik incidens is, amelynek során robbanás történt egy oltóosztály közelében, bár senki sem sérült meg, csak anyagi károk keletkeztek.

Asraf Gáni afgán elnök elítélte a történteket, úgy fogalmazott: “az orvosok, egészségügyi dolgozók és olyan köztisztviselők elleni támadások, akik gyerekek életeit mentik meg és egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak, terrorista cselekmények, borzalmasak, nincs mentség rájuk”. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az ilyen támadásokkal “a tálibok és egyéb terrorista csoportok nem törhetik meg az afgán nők eltökéltségét és az ország jövőjébe vetett hitét”.

A támadásért senki sem vállalta a felelősséget.

Az egészségügyi tárca hétfőn indította el a fertőző gyermekbénulás elleni oltási kampány második szakaszát, amelynek célja 9,6 millió, öt éves kor alatti gyerek beoltása a dél-ázsiai országban, ahol Pakisztánnal együtt a világon utolsóként a betegség még jelen van. A hatóságok azt tervezik, hogy öt körben oltják be a gyerekeket 34 tartományban, a rossz biztonsági helyzetnek, illetve annak ellenére, hogy a tálibok nem engedélyezik az oltókampányt az ellenőrzésük alatt álló területeken.

Afganisztánban tavaly több mint 350 fertőző gyermekbénulásos esetet jegyeztek fel, ami az elmúlt évtized legnagyobb növekedésének számít az esetek számát tekintve.

 

 

 

 

 

(MTI-fotó: hirado.hu)

További híreink

Netanjahu marad a pártelnök

Kemény János

Rakétával támadták az amerikai nagykövetséget Bagdadban

Kiss Albert

Egy rapper, aki tényleg az általa elkövetett bűncselekményről rappelt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben