13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
HírekKülföld

Arsene Wenger átírná a lesszabályt

Arsene Wenger, a FIFA globális fejlesztési részlegének vezetője, az Arsenal korábbi edzője meg akarja változtatni a lesszabályt egyik pontját, amivel a videóbíráskodás is egyértelműbb lehet, nem milliméterekről kellene dönteni.

A jelenlegi szabály szerint akkor van lesen egy játékos, ha bármelyik olyan testrésze, amivel gólt szerezhet, közelebb van a kapuhoz, mint az utolsó védőjátékos.

Wenger ezen csavarna egyet a támadójátékosokat segítve. Az ő javaslata szerint akkor még nincs les, ha a támadó testrésze valamilyen fedésben van még a védővel.

A centiméterek töredékével is alakultak ki leshelyzetek, például egy belógó orral. Lehetőség van megváltoztatni a szabályt, hogy egy orral ne kerülj leshelyzetre, mert azzal is tudnál gólt szerezni.

– idézte Wengert a Guardian. Majd az edző hozzátette: “Ehelyett nem lennél még akkor lesen, ha bármelyik testrészed, amivel még gólt tudnál szerezni egy vonalban van a védővel, még akkor sem, ha a támadó teste van közelebb a kapuhoz.”

Wenger javaslatáról február 29-én dönthet a futball szabályalkotó testülete, az IFAB. A testületben a FIFA négy képviselője mellett az angol, a walesi, a skót és az északír szövetség egy-egy tagja ül. A szabály elfogadásához a nyolcból legalább hat tagnak igennel kell szavaznia. Ha elfogadják az új szabályt, a szűk két héttel az Európa-bajnokság előtt, június elsején léphet életbe.

A felvetéssel nem mindenki ért egyet, köztük Sallói István, a Digisport szakértője, aki a pénteki Három Oroszlán című műsorban fejtette ki elképzeléseit, hogyan lehetne a lesszabály módosításával a támadófutballt segíteni.

(A képen balról jobbra haladva: Monoki Lehel, Sallói István, Bánki József)

Sallói véleménye szerint a lesszabály lényege, hogy az előnyhöz jutott támadójátékost büntesse, éppen ezért a visszamozgás esetén nem kellene befújni a lest, hiszen abból a támadójátékosnak semmi előnye nem származik. Egyszerűbben megfogalmazva:

Ha a támadójátékos a passz pillanatában lesen is van, ám a labdaátvételkor már nem, akkor semmilyen előnye nem származik a korábbi pozíciójából, ergo a lest sem kellene befújni.

Ezzel a megoldással egyszerre lehetne biztosítani a játék folytonosságát és a támadófutballt is. A nagy kérdés már csak az, hogyan kéne ezt a javaslatot a FIFA vagy Wenger tudtára adni?

További híreink

Tettenérés! Elfogták a Mi Hazánk belvárosi irodájának rongálóját

Dunai Tibor

A nap híre: Észak-Korában rendben vannak az emberi jogok

Kemény János

Bombafenyegetést kapott az összes moszkvai óvoda, iskola és metróállomás

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben