27.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

Átprogramozhatja az immunválaszokat a Pfizer vakcinája

Holland és német kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a Pfizer koronavírus elleni vakcinája a veleszületett immunválaszok komplex átprogramozódását okozhatja, amit figyelembe kell venni az mRNS-alapú vakcinák fejlesztésénél és használatánál – írja a News Medical nyomán az Index.

A kutatók nem vitatják a vakcina hatékonyságát az új típusú koronavírussal szemben, ugyanakkor kiemelik, igen keveset tudunk a veleszületett és adaptív immunválaszokat befolyásoló széles körű hatásairól. Egy vizsgálat után ráadásul arra az eredményre jutottak,

az oltás csökkentette a szervezet vírusfertőzésekre adott citokinreakcióját.

Mi az a citokinreakció? 

Röviden és leegyszerűsítve, a citokinek felelősek az immunválaszért. Tehát, ha valamilyen betegség megtámadja a szervezetünket, akkor a citokinek “lépnek akcióba”. Nem megfelelően működő szervezet, vagy egy új, korábban ismeretlen betegség esetében előfordulhat, hogy a citokinek túlzott immunreakciót váltanak ki a szervezetünkből, ami nem csak a vírusra, de saját szerveinkre nézve is ártalmas lehet.

A jelenség „citokinvihar” néven ismert, és a súlyos lefolyású Covid kezelése jelenleg pontosan ennek a csökkentésére irányul, többek között erőteljes gyulladáscsökkentő szerekkel, amilyen a dexamethasone. Igaz, a gyulladást egy egyszerű kamillateával is hatékonyan lehetne csökkenteni, de az miért érné meg a gyógyszergyártó cégeknek?

A tanulmány még jóváhagyásra vár

A tanulmány a medRxiv oldalán jelent meg, vagyis szakmai lektorok még nem véleményezték. Ez azt jelenti, hogy a felfedezés egyelőre nem tekinthető ténynek, csupán hipotézisnek.

Noha az Index szerint mégha igaz is a feltevés, “aggodalomra semmi ok”, mivel ha a vakcina csökkenti a covid által kiváltott citokinválszt, úgy elkerülhetők a komolyabb szövődmények. Ami rendben is lenne, azonban a tanulmányban leírtak szerint a Pfizer-vakcina nem olyan intelligens, hogy csupán koronavírusfertőzés esetén csökkentse immunrendszerünk fellépését a kórokozókkal szemben, hanem valamennyi vírusfertőzés esetén, ami már kevésbé hangzik megnyugtatóan.

 

További híreink

“Ukrajnának törvényileg kellene korlátoznia a kárpátaljai magyarok nemzetiségi jogait”

Irányi Dániel

Varga Judit szerint a Facebook kiveszi a részét a közteherviselésből

Irányi Dániel

A járvány miatt bajba jutott állatvédőkön és állattartókon segítene a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben