16.5 C
Budapest
2021. szeptember 28., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát

Washington változatlanul, továbbra is támogatja Ukrajnát, az ország szuverenitását és területi épségét – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Kijevben, miután megbeszélést folytatott ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával.

“Abból az egyszerű okból vagyok ma itt, hogy Biden elnök nevében megerősítsem az országaink közti partnerség melletti határozott elkötelezettségünket” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Kuleba a megbeszélés után közzétett Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy

Ukrajna és az Egyesült Államok együttműködésének megerősítése egyaránt hozzájárul a két ország és az euro-atlanti térség biztonságához és sikerességéhez.

Az ukrán tárcavezető a CNN-nek még a találkozó előtt adott interjújában kifejtette, hogy Kijevben a katonai segítségnyújtásról is szeretnének tárgyalni Blinkennel.

Szavai szerint Ukrajna elsősorban légvédelmi rendszereket és mesterlövész-ellenes technológiákat készül kérni az Egyesült Államoktól.

Hangsúlyozta, hogy nem pusztán beszerzésekről és vásárlásokról lenne szó, mivel – mint fogalmazott – a partnerségnek kölcsönösen előnyösnek kell lennie mindkét fél számára.

Antony Blinken szerda este érkezett kétnapos látogatásra Kijevbe, ahová elkísérte Victoria Nuland, politikai kérdésekért felelős külügyi államtitkár is. Blinken csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel is – közölte az MTI.

(Fotó: Efrem Lukatsky/Pool/AFP)

További híreink

Már Budapesten is 6%-on a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Szürreális időutazás: utcán kóborló gyerekek, omladozó házak

Szabó Norbert

Elképesztő, hogy a TASZ szerint elhibázott a droghasználókat bűnözőként kezelni

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen