20.9 C
Budapest
2021. szeptember 19., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Az EP szerint túl kevés pénzt kapnak a kormányoktól a migránsok, a “romák” és a szexuális kisebbségek

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott, az alapvető jogokkal foglalkozó, 2018-2019-es időszakra vonatkozó jelentés számos területen a helyzet általános romlásáról számol be, a jelentés szerint veszélyben van egyebek mellett a szólásszabadság, a média sokszínűsége és a gyülekezési szabadság Európában – közölte az uniós parlament csütörtökön.

A 330 szavazattal, 298 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott jelentés szerint egyes tagállamokban meggyengítik a hatalmi ágakat elválasztó és az igazságszolgáltatás függetlenségét védő szabályokat.

A képviselők leszögezték: létfontosságú a demokráciával, a jogállamisággal, valamint az alapvető jogokkal foglalkozó uniós eljárás létrehozása. Elítélték a média szabadsága, függetlensége és sokszínűsége elleni támadásokat. Kiemelték az újságírók és a visszaéléseket bejelentők demokráciában játszott szerepét, és felszólították a tagállamokat, hogy tartózkodjanak a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályok elfogadásától. Véleményük szerint az állami kiadások csökkentése aránytalanul súlyosan érintette a sérülékeny csoportokat, különösen a nőket, a fogyatékossággal élőket, az időseket, a gyerekeket, a migránsokat, a romákat és a szexuális kisebbségeket. Utóbbiak esetében kiemelték:

jogaikat “egyes tagállamokban szervezett és aggasztó módon visszavetették”.

A képviselők támogatást kértek a lakhatásból a túl magasra szökött árak miatt kiszoruló fiatalok és a szegénységben élő gyerekek számára.

Az EP rámutatott a szervezett bűnözés, a korrupció és a szólásszabadság közötti összefüggésekre, és felhívta a figyelmet a börtönök állapotára, a szociális jogokra és az emberkereskedelemre.

Aggodalmát fejezte ki a menedékkérők egyes tagállamok esetében tapasztalt erőszakos visszafordítása és az uniós fogadóállomásokon kialakult humanitárius helyzet miatt. Elítélték a menekülteknek humanitárius segítséget nyújtó civil szervezetek és tagjaik megfélemlítését, a letartóztatásokat és büntetőeljárásokat.

A képviselők kiemelték, hogy a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus különböző formái már a kormányok egyes képviselői vagy politikai vezetők körében is megszokottá váltak.

A képviselők a neonáci és újfasiszta csoportok betiltását kérték.

Elítélték továbbá a keresztények és templomaik elleni támadásokat, és egyenlő bánásmódot követelnek számukra Európában és világszerte.

(MTI – Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

További híreink

Biden külügyminisztere “LGBT-zászlókat” helyeztet ki az amerikai követségekre

Irányi Dániel

Orvosi maszkot akartak eladni a “fiatalok”, de ütés és lopás lett a vége Salgótarjánban

Varga Lilla

A Készenléti Rendőrség ellenőrzi a helyes maszkhasználatot a MÁV szerelvényein

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen