35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Az értelmetlen korlátozások miatt örökre bezárhatja kapuit a felsőlajosi állatkert

Az elmúlt 25 évben a látogatók szeretete, a boldog és kiegyensúlyozott állatok, és Tóth Tibor kedves történetei töltötték meg a felsőlajosi állatkert minden zegzugát. A MagánZoo most kong az ürességtől. November 11. óta, a korlátozó intézkedések okán zárva tart az állatkert, és úgy tűnik, ezúttal nincs kiút. Ha nem érkezik segítség, bezárás várhat a csodaparkra – írja a Bács-Kiskun megyei hírportál, mely interjút készített a létesítmény tulajdonosával.

Tóth Tibor családjával hozta létre az állatkertet, ami immáron 25 éves múlttal büszkélkedhet, ám a kormány elhibázott intézkedéseinek, és értelmetlen korlátozásainak köszönhetően a MagánZoo a csőd szélére került. Segítséget pedig hiába várnak az államtól, a közösségi összefogás pedig nem tudja pótolni az egy éves bevételkiesést.

Tóth Tibor a lapnak elmondta,

jelenleg utolsó tartalékaikat élik fel, és a helyzet elég kilátástalan. Magánállatkertként támogatást továbbra sem kapnak, ezért a dolgozók munkabérét, az állatok ellátását, a rezsit és saját kiadásaikat is a tartalékokból kell fedezniük, már lassan egy éve.

Hiába nyithatott ki az állatkert nyáron, szinte az összes ünnepnapon, amikor a látogatók megtöltik az óriási teret, zárva kellett tartaniuk. Így azonban az állatkert elveszítette az éves bevételének kb. felét.

“Nálunk egyszerű a felállás: ha nem jön a vendég és nem veszi meg a belépőt, akkor nincs villany, nincs kukorica, nincs széna, nincsen semmi. Nagyjából egy évre elegendő tartalékot tudtunk felhalmozni, így a meglévő takarmányokkal körülbelül májusig húzzuk ki. Akkor azonban jön az első takarmánybetakarítás, amely több millió forintot emészt fel. Ha márciusban nem nyithatunk ki, arra már nem lesz pénzünk”

– összegezte a problémákat Tóth Tibor.

A tulajdonos fájó szívvel mesélte, hogy már szinte mindenüket eladták: hat skót marhát, negyven kecskét, lámákat, tevét és több munkagépet.

Noha ők még bíznak a nyitás lehetőségében, az emberek egy tetemes része továbbra is a totális lezárásokat támogatja.

“Ha a húsvét ismét kimarad, nem tudunk tovább várni: be kell zárnunk a kapukat”

– jelentette ki Tóth. Ez esetben az itt élő állatokat állatkertek vennék magukhoz, méghozzá teljesen ingyen, egy 25 éves álom pedig semmivé válna.

A közösségi összefogás sem segít

Tóth elmondta, múlt év tavaszát még sikerült túlélniük a közösségi összefogásnak köszönhetően, az akkor gyűjtött összeg azonban már nem lenne elegendő.

“Volt, aki akkor az utolsó 800 forintját küldte el nekünk. Megható és csodálatos dolgok történtek, az emberek valóban megmentettek minket. Egy idős néni csak azért válogatta ki a pincéjében lévő répákat és zöldségeket, hogy elhozhassa nekünk. Felült a biciklire, eltekert a kapuig, felhívott, és ő maga adta át nekem a csomagot. Elképesztő volt”

– számolt be megható élményeiről a tulajdonos.

Most azonban már ez sem segíthet, hiszen a takarmány árai olyan mértékben elszálltak, hogy ha húsvétkor sem engedélyezi a kormány a nyitást, akkor a MagánZoo örökre bezárja kapuit.

Ráadásul hiányzik a család megélhetéséhez, az állatok gyógyíttatásához, a munkagépek javíttatásához, illetve a dolgozók munkabérének kifizetéséhez szükséges pénz is. Mint fogalmazott:

“Ez már nem csak az állatokról, de rólunk, emberekről is szól. Nagyjából tíz dolgozót fizetek, egy munkagépünk leállt, a féregtelenítés pedig hamarosan időszerű lesz. A gépet nem tudom megjavíttatni, mert körülbelül félmillió forintba kerülne, és az eltörött villákat sem pótoltuk, helyette ágakat használunk. Nekünk sajnos mindenért fizetnünk kell, még a több mázsa húsért is.”

Ha a kormány tiltása ellenére nyitnának ki, az fél év bezárást és több millió forintos bírságot vonna maga után. Csak a lazításban bízhatnak, különben az állatkert a jubileumi 25. éveben zárna be örökre.

“Ez az állatkert egyetlen magánember hóbortja, őrült ötlete nyomán jött létre. Rengeteg buktatón mentünk át, nem volt mögöttünk senki és semmi. Ahogy a könyvemben is leírtam, az állatkertünknek álomszép a története, egy 2-3 órás műsor ezt gyönyörűen be tudná mutatni. Szó van róla, hogy így zárjuk le ezt a huszonöt évet” – mondta. Hozzátette:

az összes állat személy szerint a barátja, a szerelme, így ha mindettől meg kellene válnia, az életét, az életüket adnák oda.

Tóth Tibor végső elkeseredettségében még az agrárminiszterhez is címzett egy levelet, remélve, hogy a kormány meghallgatja egy nehéz helyzetbe került vállalkozó és családja panaszait, hiszen számukra az utolsó esély, ha márciusban kinyithatnak.

“Megfogadtam, amikor átköltöztünk ide, hogy sosem fogok panaszkodni, hiszen nincs miért. Szeretnek minket és amikor nyitva vagyunk, sok a látogató, de most tényleg nagyon rossz a helyzet. Ráadásul négy dolgozóval vagyunk kevesebben, akik helyett én magam dolgozom. Reggel hétkor ugyanúgy munkába állok, mint a többiek, és bár az állatok nagyon örülnek nekem, nem tudom korlátlanul kényeztetni őket, hiszen félő, hogy előbb utóbb nem lesz miből. Arra viszont nagyon figyelek, hogy jól érezzék magukat, muszáj az ő boldogságukat is szem előtt tartanom, hiszen akárhogy is nézem, gyakorlatilag értük élünk”

– zárta gondolatait a tulajdonos.

Az állatkertnek soha ekkora segítségre még nem volt szüksége
Aki megteheti, és szeretné is támogatni az állatkertet, az a 65500130-31122151-57000006 számlaszámon teheti meg, a közlemény rovatban pedig tüntesse fel, hogy „Adomány”. Név: Tóth Tibor E.V.

Ha segíteni szeretne, az állatkert történetét, a bonyodalmas, küzdelmekkel teli út leírását tartalmazó könyv megvásárlásával is megteheti ezt. Erről részletesebben az alábbi oldalon olvashat: http://maganzoo.hu/konyv

Fotó: Youtube

További híreink

A koronavírus válság egy könyvelő szemével

Kemény János

Szőcs Zoltánt feltételesen szabadon engedték

Kiss Albert

Itt az első biszexuális főszereplő a Disney történelmében

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben