10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

“Az önellátó közösségek jelentik a kiutat a gazdasági válságból” – országos hálózattá nőtte ki magát az önszerveződő közösség

Nagy érdeklődés mellett rendezik meg a hétvégén a Magyarországi önellátó közösségek nagygyűlés nevű pártfüggetlen rendezvényt. A helyszín az osztrák határhoz közeli Novákfalva lesz. A kétnapos eseményen közel 20 előadás látható, de lesz lehetőség kötetlen eszmecserére és zenei koncert is színesíti a programkínálatot. 

Augusztus végén ímmel-ámmal kezdtem a szervezésbe, egy 25 évvel ezelőtti találkozás megismétlődése nyomán. Akkor még nem igazán gondoltam, nem éreztem, hogy ebből egy ekkora dolog fog kisülni, de az első pár telefon után látszódott, hogy valami nagy dologba nyúltunk – meséli lapunknak a főszervező, ötletgazda Kiss Nitai Zoltán.

7-8 évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni az önellátással és az önellátó közösségek jelentőségével, de már évtizedek óta figyelemmel kísérek minden olyan kezdeményezést, életmódot, amely megítélésem szerint versenyképes lehet a pénz -és profitközpontú társadalom dogmáival. Számtalan helyen voltam előadást tartani, a hasonló gondolkodású emberekkel pedig felépítettünk egy ökojóga farmot, ahol rendszeresen összegyűlünk.

Az önellátás köré Facebookon egy százezernél is több felhasználót magában foglaló csoport szerveződött, a hétvégére pedig ezernél is többen jelezték a részvételüket.

A lezárások és a koronavírus idején egyre többen kezdtek el pánikolni, majd alternatív lehetőségeket keresni. Most ugyanezt a szituációt tapasztalom, így egyre többen keresik a kapcsolatot az önellátó közösségekkel szerte az országban – emlékeztetett.

A kulcsot abban látom, hogy azok jöjjenek össze, akik hajlandók ebben gondolkodni.

“Ki kell törnünk a pénzkapitalista keretek közül, nekünk keresnünk kell az alternatívát”

– tette hozzá.

Kiss Nitai kitért a helyszínválasztásra is, hiszen jellemzése és a képek tanúsága szerint Novákfalva egy igazi önellátó mintatelepülés, ahol minden a fenntarthatóság és a természetközeliség értékeit figyelembe véve került kialakításra.

A fesztiválon Dr. Uhrik Tibor és Kassai Lajos is előadást tartanak, de rajtuk kívül számos ismert önellátó közösség képviselteti magát.

A főszervező kérdésünkre megerősítette, hogy a politika minden oldaláról voltak, vannak megkereséseik, még államtitkári szintig is eljutott a kezdeményezés, de olyan gondolati kapcsolódás egyelőre csak a Mi Hazánk képviselőivel alakult ki, hogy résztvevői legyenek az összejövetelnek. Toroczkai László és Dócs Dávid maguk is a gazdálkodói, önellátói gondolatkörből érkeznek, kíváncsian várom, hogy milyen irányt vesz az együttműködésün – fogalmazott.

Kiss Nitai kifejtette, hogy a rendezvény pártfüggetlen és neki felelőssége van abban, hogy ezt a közösséget ne ossza meg, hanem egyben tartsa, mert ha a ma ismert gazdasági berendezkedés összeomlik, akkor semennyit sem fog számítani, hogy ki kire szavazott.

A fesztivál részletes programja:

Szombat:
11 00 Megnyitó Kiss Zoltán Nitai Legyen B terved közösség alapítója és a nagygyűlés szervezője.
12 00 Ertsey Attila autonóm házak és közösségi terek kialakítása
13 00 Hesse Heidi Tóth gyógynövények, természetes gyógymódok
14.00 Nacsa Mihály kutató Mentsük meg a vizeinket gyermekeinknek!
15.00 Kassai Lajos közösségépítés
16 00 Bedő Imre előadása férfi és női kapcsolatok evolúciója és szerepe a közösségekben
17.00 Kiss József Zsolt,asztrológus,mentálhigiénés szakember előadása: Jelen és jövőbéli helyzetünk elemzése és önismereti kérdések a közösségépítés és azok megmaradása érdekében.
18.00 tól Dócs Dávid Országgyűlési képviselő és a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának a tagja, a Mi Hazánk Mezőgazdasági Kabinetjének az elnöke. Az önellátás, önfenntartás a jövőnk záloga!

19.30 “Török Flóra és Török Tilla koncertje”

Vasárnap:
10.00 Kátai Piroska Anasztázia közösségek és önellátás
11.00 Sántha András Kenderház – Értjük a természet szavát
12 00 Sípos Mihály Fenntartható visszafejlődés – élelmiszer önellátó közösségünk kialakításának története.
13.00 Engelhardt Szilárd Jurtaházat Építünk. Az önrendelkező építkezéstől a közösségi szellemig.
14 00 Toroczkai László Parlamenti képviselő és volt polgármester, téma a Virradat Program a gyakorlatban.
15 00 Bernád Ilona és Tamaskó Anett beszélgetése A várandósság és szülés közösségformáló hatása, a Női minőség fontossága egy közösségben.

16 00 Dr Uhrik Tibor Magyar Autonóm Közösségi Mozgalmak

2. Színpad! – Szombat:
13 00 Incze Gáspár Hogyan találj küldetéstársakat és értékes közösségeket, illetve segítséget, ha te magad szervezel közösséget?
14 00 Mészáros Szabolcs Égi Út önellátó közösség, hogy működtess egy faluközösséget sikeresen.
15 00 Tucsa Lajos- Önellátás – ami belefér 2200 m2-be”
16 00 Hadnagy Előd- Természet és lélekközpontú szemlélet felnövekvő gyermekeinknek
17 00 Wildner Judit- ” Gyógyító kert, gyógyító konyha”

18 00 Takács Feri Gondoskodó Magyarországról történelmi háttérrel.

Vasárnap:
10 00 Bolf László élet alapvető feltételei
11 00 Bero Szilárd Kenderfa Családi Birtok bemutatása a komposzt wc bemutatása.
12 00 Ilko Péter Ha teszel érte, ELÉRED. Individualista rendszerből az önellátó közösségekbe.
13 00 Béres Pál- Komposzt készítés

 

 

További híreink

Tovább folytatódik a liberális zendülés

Kemény János

Orbán: Még 2-3 hét amíg várhatóan átbillen a járványgörbe

Gabay Dorka

Gődény György, a zsidó bizniszpártos Izrael zászlaját tetováltatta magára

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben